A telefonozási szokások megmutathatják ki munkanélküli

HírKlikk 2020. szeptember 19. 19:46 2020. szept. 19. 19:46

A gyors gazdaságpolitikai döntések meghozatalához most különösen fontos, hogy beazonosítsák a munka nélkül maradt embereket. Erre fejlesztettek ki most egy új adatgyűjtési módszert.

A G7 számol be arról, hogy a Stockholm School of Economics kutatói a gépi tanulás segítségével szinte azonnal meg tudják határozni csak a mobilhasználati adatokból, hogy valaki elvesztette-e a munkáját.

A kutatók egy dél-ázsiai fejlődő ország egyik városában kaptak hozzáférést egy mobilszolgáltató adatbázisához, ahol elérhető volt számukra a felhasználók cellaadata, a hívásaik időpontja, az SMS-ek száma, az internetezés mértéke és sok más mobillal összefüggő adat. Ezeket táplálták bele egy mesterséges intelligenciába, amely megtalálta a legjobb modellt a foglalkoztatási státusz becslésére.

A felméréssel nem csak azt akarták megmondani ki az, aki munkanélküli, hanem azt is, hogy milyen típusú a foglalkoztatotti státusza.

18 kategóriát hoztak létre, amelyek között helyet kaptak a munkanélküliek, a diákok, a nyugdíjasok, de olyan kategóriák is vannak, amik bizonyos szakmát jelölnek, például tanárok vagy irodai dolgozók.

A mesterséges intelligenciának azt kellett elérnie, hogy minél pontosabban tudja ezeket a kategóriákat meghatározni egy-egy egyénre, csak a mobilszolgáltatótól kapott adatokat vizsgálatával. Az eredményeket úgy ellenőrizték, hogy összevetették a szolgáltató 76 ezer felhasználójának gép által becsült státuszát egy cenzus adatbázissal, amelyikben mindegyikük valós foglalkoztatási adata szerepel.

A gép 67,5 százalékos pontossággal határolta be, hogy ki melyik kategóriába tartozik, de a munkanélkülieknél még jobb arányt ért el, őket 70 százalékos biztonsággal tudta kiszűrni a mobil adatok alapján.

A leginkább hasznos információ a gépi becslés számára az volt, hogy mennyit lép kapcsolatba összességében az ismerőseivel valaki, hogy mennyi kimenő hívást indít, és hogy ezeket a nap melyik szakaszában teszi.

A munkájukat elvesztők csökkentik az interakciót ismerőseikkel, különösen a kimenő hívásokat fogják vissza. Ha pedig mégis telefonálnak, akkor azt nagyobb részben éjszaka teszik, mert ekkor a vizsgált országban alacsonyabbak a percdíjak.

A módszer azért hasznos, mert szinte jelen idejű adatokat tud biztosítani az adott területen élő egyének foglalkoztatottsági státuszáról, így ha valaki elveszíti a munkáját annak gyorsabban tud segítséget nyújtani az állam.

Persze átfogó intézkedéscsomagot nem lehet csak erre építeni, mivel nem mindenki rendelkezik telefonnal, de a magas penetráció miatt – ami már a fejlődő országokban is 80 százalék feletti – jó megközelítést tud adni arról, hogy milyen az egyes területek gazdasági helyzete és az ott élők foglalkoztatási státusza.

Forrás: G7