Az újabb vírusmutációk a háziállatokra is veszélyesek

HírKlikk 2021. március 24. 13:57 2021. márc. 24. 13:57

A Magyarországon a mostani koronavírusos megbetegedések zömét okozó, sokkal fertőzőbb brit variáns az állatokat is megbetegítheti.

A tudósok mostani vizsgálatai alapján a brit mutáció a háziállatokat is érintheti: lehetséges, hogy a vírustörzs a macskáknál és a kutyáknál is növeli a szívizomgyulladás kockázatát – írja a hvg.hu.

Azt, hogy a brit variáns (hivatalos nevén a B.1.1.7) állatokat is képes megfertőzni, már március eleje óta nyilvánvaló: a texasi A&M Egyetem kutatói két olyan háziállatot – egy macskát és egy kutyát – is találtak, amelyek szervezetében kimutatható volt a brit törzs.

A koronavírus első, világjárványt okozó változata ugyancsak megjelenhet a macskákban és a kutyákban, de arról úgy tudták, hogy állatoknál nem okoz különösebb megbetegedést. A brit variáns esetében már nem ez a helyzet: az IFL Science szerint több olyan macskánál és kutyánál is szívproblémákat tártak fel a kutatók, amelyeknél a Magyarországon is terjedő vírustörzs jelenlétét igazolták.

Mi egyébként szeptemberben írtunk arról, hogy Magyarországon is hosszú évek óta jelen van a járványt okozó koronavírus egyik távoli – embereket nem fertőző – rokona, és rengeteg cicát megfertőzött már. A fertőzött cicák többsége nem beteg, nincs semmilyen tünetük, egy részük azonban – akár a fertőzés elkapása után évekkel – hirtelen rosszul lesz. Ennek ismeretében a mostani fejlemény, az újabb mutáció hatása már nem meglepő.

Forrás: hvg.hu