Benzinkutasok segítik megtalálni a kóbor kutyák gazdáit

HírKlikk 2020. október 3. 11:10 2020. okt. 3. 11:10

Az állatok világnapja alkalmából jelentették be, hogy az ország egyik legnagyobb cége, a MOL, 123 töltőállomáson helyezett el mikrochip-leolvasót, hogy segítsenek az elkóborolt kutyáknak. Az elmúlt két évben több, mint háromezer gazdit találtak meg.

Évente több ezer kutya kóborol el, ezért a Vigyél Haza Alapítvány és a MOL már két éve országszerte ingyenes mikrochip-leolvasókat helyezett ki a MOL töltőállomásokra – írja a Drive me baby. Az eltelt idő alatt 3000-nél is több kutyát hoztak be a töltőállomásokra. Közülük pedig csaknem 2000 négylábú volt olyan szerencsés, hogy a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően, visszakerülhetett a gazdájához. A számok is bizonyítják, hogy mekkora igény van az ilyen mikrochip-leolvasókra. 

Az olajcég azt is lehetővé tette, hogy a benzinkutakon – a chip-leolvasón kívül – szívesen látják a négylábúakat. 450 állomást kutyabaráttá nyilvánítottak, ami azt jelenti, hogy az ott dolgozók nem zavarják el az állatokat, hanem inni adnak nekik. A kezdeményezés nagy sikere adta az ötletet, hogy a kutyabarát töltőállomásokon elhelyezett chip-leolvasók segítenek az ebeknek újra hazatalálni.  

Az Állatok Világnapja alkalmából készült kimutatásból kiderül az is, hogy tízből kilenc kutya vidéken tűnik el, illetve több mint 800 elkóborolt kutyának nem volt chipje. A MOL mikrochip-leolvasó helyszínek listája megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, amely okos telefonra le is tölthető.