Börtönből irányította az unokázós csalásokat, tizenkét év fegyházra ítélték

HírKlikk 2024. október 14. 11:45 2024. okt. 14. 11:45

A bíróság első fokon 12 év fegyházra ítélte azt a 40 éves férfit, aki a büntetés-végrehajtási intézetből szervezett, illetve követett el csalásokat; a férfi több társát is elítélték – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint egy, a jogerős szabadságvesztését töltő 40 éves férfi a csalásokat 2020 februárja és 2020 áprilisa között követte el, az általa beszervezett bűntársak segítségével.

A férfi a büntetés-végrehajtási intézetbe jogellenesen bevitt mobiltelefonokon hívta fel az időskorú sértetteket. A hívások során az unokájuknak, gyermeküknek, vagy barátjuknak adta ki magát és elhitette velük, hogy nagy bajban van, fogva tartják, és csak nagy összegű készpénz, vagy ékszerek átadása esetén engedik el.

A megtévesztett sértettek által összegyűjtött pénzért – szintén a mobiltelefonjain megszervezve – rendszerint a rokonait és ismerőseit küldte, akikkel a megszerzett pénzt egymás között szétosztották, illetve annak egy részét neki az intézetbe eljuttatták.

Mint írták, az ügynek kilenc vádlottja van; a bűncselekmények elkövetésében többek között részt vett a fogvatartott férfi édesanyja, unokatestvére, mostoha testvére, fiatalkorú mostoha unokahúga – aki az elkövetés idején 16 éves volt – és más ismerőseik, de a férfi az egyik zárkatársát is beszervezte az egyik bűncselekmény elkövetésébe, megszervezésébe.

Hozzátették, hogy az ügynek hat sértettje van, többnyire 80 év felettiek. A vádlott, társai közreműködésével négy esetben összesen több mint 8,7 millió forint kárt okozott, ebből egy idős házaspár 8 millió forintot adott át a futárnak.

A Budai Központi Kerületi Bíróság az összes vádlott bűnösségét megállapította: a 40 éves férfit 12 év fegyházbüntetésre ítélte és megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, egy másik vádlottat, egy szintén különös és többszörös visszaeső nőt öt év fegyházbüntetésre ítélt.

Társaikat is szabadságvesztés büntetéssel sújtotta, azonban öt vádlott esetében a büntetések végrehajtását próbaidőre felfüggesztette – közölték.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom