Budapesti mozi körkép

Budai Balázs 2021. május 4. 21:00 2021. máj. 4. 21:00

A hatályos jogszabályok értelmében, a moziknak ismét van lehetőségük kinyitni, azonban nem mindegyik mozi él a lehetőséggel. Megnéztük, hogy Budapesten melyik szórakoztató intézmény nyitott ki és melyik vár még a vetítések elkezdésével.

Magyarország egyik legnagyobb mozihálózata, a Cinema City még nem nyitotta ki kapuját. Buda Andrea, a mozihálózat Marketing és PR igazgatója elmondta a Portfolionak, hogy azért nem nyitottak még ki, mert fel kell tölteniük a raktárkészelteket, valamint gondoskodniuk kell a személyzetről, mivel korábban nagyrészt diákokat alkalmaztak, akik jelenleg már máshol dolgoznak. Egyelőre még nem tudott biztos időpontot mondani, hogy mikor nyitja ki kapuját a Cinema City.

A másik nagy mozihálózat, az Budapest Film tagintézményei – a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán, a Kino Cafe és a Corvin – május elsejével ismét elindították a műsorrendi vetítéseiket. Azonban az előzetesen már „távmoziban” meghirdetett filmfesztiválok és filmnapok – az Észt hét, amelynek ma van az utolsó napja, valamint a 27. Lengyel Filmtavasz, amely május 6. és 10. között lesz megtartva – továbbra is a virtuális térben maradnak. 

Szintén kinyitott május elsején a Pólus Mozi és a Sugármozi is, azonban a MOM Parkban megtalálható Cinema Pink – aminek különlegessége, hogy óriási fotelekből élhetjük át a mozizás élményét – határozatlan ideig tart zárva, akárcsak a Buda Bed Cinema, ahol ágyakból nézhettünk filmeket.

A Csepel mozi szintén kinyit, azonban csak május 6-án kezdi meg a vetítést. Szintén a rendelethez viszonyítva, késve nyitja meg kapuit az Uránia Nemzeti Filmszínház, aminek tervezett újranyitási dátuma május 7-e péntek.

A jelenlegi szabályozás értelmében azonban a mozik is csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak, a 18 év alattiak pedig csak oltási kártyával rendelkező nagykorú kísérővel mehetnek filmezni.