Drámai a jégolvadás Grönlandon

HírKlikk 2021. július 31. 19:55 2021. júl. 31. 19:55

Az idei legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon, az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán. Egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot. Tévedés ne essék! A katasztrófa minket is érint!

A dán Meteorológiai Intézet közlése szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd tonnát, vasárnap óta pedig 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből. Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019 egy hasonló eseménye, az olvadásban most érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb – olvasható az Agroinform által, a CNN alapján készült írásban.

Ahogy az ember okozta éghajlatváltozás hatására a bolygó egyre melegszik, a jégveszteség is felgyorsult. Egy tanulmány szerint az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről. Csak 2019-ben nagyjából 532 milliárd tonna grönlandi jég olvadt bele a tengerbe. Akkor a forró tavasz és egy júliusi hőhullám nyomán csaknem az egész grönlandi jégtakaró olvadni kezdett, 1,5 milliméterrel növelve a globális tengerszintet. A szakemberek szerint a Grönland feletti légkör melegedésével a keddihez hasonló szélsőséges olvadások egyre rendszeresebbé fognak válni.

A kutatók szerint a grönlandi jég olvadása várhatóan kettő-tíz centiméterrel fogja növelni a globális tengervízszintet a század végére. A jégtakaró néhány száz, vagy legjobb esetben ezer év alatt teljesen elolvadhat, ha ebben az iramban folytatódik az olvadás. A grönlandi jégtakaró teljes olvadása több mint hét méterrel megemelheti a globális tengerszintet. Hatására összeomolhat az atlanti meridionális áramlási rendszer, amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek – köztük Európa klímája is viszonylag enyhe legyen. Ha mindez bekövetkezik, akkor minden eddig alkalmazott és bevált szántóföldi mezőgazdasági termesztési technológia lehetetlenné válhat – vagy legalábbis jelentős átalakításra szorul – írja az Agroinform.