Egyedülálló rendőrségi akció zajlott a Nemzeti Atlétikai Központnál

HírKlikk 2024. október 23. 14:15 2024. okt. 23. 14:15

Egyedülálló radiológiai gyakorlat zajlott október 11-én a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ (NAK) területén. A résztvevő magyar illetékes szervek egy radiológiai terrortámadás elhárítását szimulálták nemzetközi szakértők előtt.

Az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság (DG HOME) felkérésére a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (EK), a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) szervezésében került sor a nemzetközi gyakorlatra, melynek célja egy tömegrendezvény elleni, radioaktív anyaggal szennyezett robbanóeszközzel, ún. piszkos bombával megkísérelt terrortámadás elhárítása volt. A gyakorlat a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínén nukleáris védettséggel foglalkozó nemzetközi és hazai szakértők előtt zajlott, mely ezáltal a hazai illetékes szervek képességeinek egyfajta bemutatása is volt – írja a police.hu.

Az elképzelt szituáció szerint egy terrorcsoport nukleáris vagy egyéb radioaktív anyaghoz jutott hozzá, amit átcsempésztek a határon azért, hogy egy tömegrendezvény helyszínén piszkosbomba-támadást hajtsanak végre Magyarországon. A stadionban a TEK, majd a KR NNI demonstrálta, hogy mi történne egy valós helyzetben. A fokozott biztonsági rendelkezések bevezetésének és a sugárzásmérő berendezések jelzésének eredményeként a műveleti egység elfogta a nukleáris anyagot szállító kisteherautó sofőrjét, a KR pedig megkezdte a stadion evakuálását, amelynek szimulálásához a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) önkéntes hallgatói biztosították a tömeget.

Ezzel egyidejűleg a TEK tűzszerész csapata is nekilátott a munkának a robbanószerkezet hatástalanítása érdekében. A TEK CBRN egységének (CBRN – Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) feladata volt a járműben lévő sugárzó anyag lokalizálása, a sugárzás mértékének, illetve ennek függvényében a tűzszerész által a helyszínen eltölthető időnek a meghatározása. Ők gondoskodtak arról, hogy a műveletben résztvevők közül senki és semmilyen eszköz ne hagyhassa el a helyszínt, amely sugárzó anyaggal szennyeződhetett, illetve elvégezték a sugárzó anyaggal szennyezett tűzszerész mentesítését. A hangsúly az együttműködésen van, hiszen a kidolgozott protokoll lehetővé teszi, hogy egy helyszínen egymással párhuzamosan, egymás tevékenységét segítve tudjanak dolgozni a TEK speciális egységei.

Ezt követően a KR NNI MSZ Bűnügyi Technikai Főosztály feladatai kerültek fókuszba. Egy olyan bűnügyi helyszínen, amely radioaktív anyaggal szennyezett, teljesen más protokoll szerint kell eljárniuk a technikusoknak is a bűnjelek begyűjtése során. A sugárzó anyaggal szennyezett bűnjelek kezelése és vizsgálata szintén komoly kihívás. Erre külön eljárásrendet dolgozott ki egy közös projekt keretében a KR NNI Bűnügyi Technikai Főosztály és az EK, melyet ennek a gyakorlatnak a keretében be is mutattak.

A gyakorlat során bemutatásra került egy radioaktív anyaggal szennyezett mobiltelefon, valamint egy begyűjtött DNS minta helyszíni elemzése is, speciális védőfelszerelések és hordozható DNS elemző készülék felhasználásával. A bűnjelek helyszíni vizsgálatára a gyors adatszolgáltatás miatt van szükség, hogy a kapott információk alapján egy esetleges másodlagos terrortámadást megelőzhessenek a hatóságok.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom