Háromezer évesek az Eurázsiában talált legrégebbi labdák

HírKlikk 2020. október 13. 15:39 2020. okt. 13. 15:39

Nagyjából háromezer évesek az Eurázsiában feltárt eddigi legrégebbi labdák – állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amelynek eredményei egyebek között azt sugallják, hogy a közép-ázsiai lovas harcosok hajdanán labdajátékokkal tartották fitten magukat.

A ma ismert legrégebbi labdákat nagyjából 4500 évvel ezelőtt készítették Egyiptomban, vászonból – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

A kőből épített hatalmas pályák és a labdajátékosokat megörökítő ábrázolások tanúsága szerint, a közép-amerikaiak legkevesebb 3700 éve űznek labdajátékokat: a legkorábbi labdáik gumiból készültek.

Európa és Ázsia esetében azonban egészen mostanáig úgy vélték a kutatók, hogy a labdajátékok csak sokkal később jelentek meg: Görögországban nagyjából 2500 évvel ezelőtt, míg Kínában nagyjából 300 évvel később.

A Zürichi Egyetem kutatói német és kínai kollégáikkal együttműködve vizsgáltak meg három bőrlabdát, amelyeket az északnyugat-kínai Turpan szomszédságában lévő, régi Janghaj-temető sírjaiban tártak fel.

A 7,4-9,2 centiméter átmérőjű labdák 2900-3200 évesek lehetnek.

„Ez azt jelenti, hogy ezek a labdák nagyjából ötszáz évvel régebbiek, mint az Eurázsia területéről eddig ismert legrégebbi labdák és labdajáték-ábrázolások" – mondta Patrick Wertmann, az egyetem munkatársa. Hozzátette: sajnálatos módon, azonban a rendelkezésre álló régészeti információk alapján, nem lehet megmondani, pontosan hogyan játszottak ezekkel a labdákkal.

A legkorábbi görög ábrázolásokon a labdajátékosok futnak, míg a kínai ábrázolásokon a lovasok ütőket használnak.

A régészek Janghajban is találtak hasonló ívelt ütőket, ám azok még csak nem is a labdákkal azonos időszakból származnak. „A janghaji bőrlabdáknak nincs közük a gyeplabda vagy a lovaspóló korai változataihoz, annak ellenére, hogy kettőt közülük lovasok sírjában találtak" – jegyezte meg Wertmann.

Az egyik lovas sírjában egy laminált íj és egy nadrág maradványait is feltárták.

Mindkét lelet a lovaglás és a lovas hadviselés új korszakát, valamint alapvető társadalmi változásokat jelez, amelyeket egyre fokozódó környezeti változások, valamint jelentős népességmozgások kísértek Közép-Ázsia keleti részén.

A tanulmány szerint, a labdák és a labdajátékok már a kezdetektől fogva fontos részei voltak a testmozgásnak és a katonai tréningnek. A sportnak továbbá – akárcsak ma is – központi szerep jutott a társadalomban és széles körben űzött szabadidős tevékenység volt.

Forrás: MTI