Heteken belül szobrot emelnek Budapesten a bitcoin alapítójának

HírKlikk 2021. május 31. 20:45 2021. máj. 31. 20:45

Magyarországon készül a világ legelső szobra, ami a bitcoin alapítójára emlékezik.

Az Index számol be arról, hogy az online fizetőeszköz megalkotója a rejtélyes Satoshi Nakamoto, akinek valójában nem ez az igazi neve: soha nem mutatta meg az arcát, azt sem lehet tudni, férfi-e vagy nő. Az ő emlékére emelnek szobrot a Graphisoft Parkban és most nyilvánosságra került az első látványterv is.

A szobor ötletgazdája, Győrfi András, úgy látja, hogy az ismeretlen Satoshi új fejezetet nyitott az internet történetében.

„Önmagában már az is nagy dolog, hogy új, digitális pénzeszközök születtek, de ami valóban jobbá teszi a világot, az a bitcoin mögött álló blokklánc-technológia. Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki” – nyilatkozta Győrfi.

A megrendelők több szobrász munkásságát is megvizsgálták, hogy eldöntsék ki a legalkalmasabb az absztrakt szobor megalkotására. Végül a feladatra Gergely Rékát és Gilly Tamást kérték fel, akik már április óta dolgoznak és heteken belül be is fejezik az alkotást.

Maga a bronzból készült mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol, ezzel utalva az ismeretlen alapítóra. Az arca bronz-alumínium ötvözetből készül, amit az alkotók erősen felpolíroznak majd, hogy tükröződjön.

„Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne” – magyarázta Győrfi.

Forrás: Index