Hogyan használjuk ki a természet közelségét?

HírKlikk 2021. november 17. 08:46 2021. nov. 17. 08:46

Szemán Péter különleges módját választotta, hogy ezt a koronavírus által sújtott időszakot is hasznosan töltse: olyannyira elmélyült a természetfotózásban, hogy immár megtekinthető élete első önálló kiállítása. Ennek november 19-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium ad otthont. Akit érdekel az élővilágunk egy kicsit más nézőpontból, ne hagyja ki ezt a tárlatot!

Négyféle emlős. Közel húsz madárfaj, egy kevés rovarral, csipetnyi hüllővel és némi növénnyel „megspékelve”. Zanzásítva ennyivel is elintézhetnénk Szemán Péter első önálló tárlatát, de akkor igazságtalanok lennénk. Hogy miért? Nos, mert Péter a koronavírus miatt – legalábbis ideiglenesen – megváltozott mindennapokat arra használta fel, hogy elmélyüljön a természetfotózásban. Erre kiváló terepet biztosított számára a tágabb lakókörnyezete, a Csepel-sziget, ugyanakkor az ország egész más részein is fényképezőgépet ragadott, sőt, még némi horvátországi kitekintést is kaphatunk tőle. „Az otthon töltött időszakban lehetőségem adódott sokkal nyitottabbá válni a közvetlen környezetem irányába. A nálunk vendégeskedő rozsdafarkúaknak otthont készítettünk, akik be is költöztek hozzánk” – olvasható a helyszínen a kétgyermekes családapa leírása a kezdetekről.

A civilben egyébként merőben eltérő szakmát gyakorló, a projektmenedzsment területén elhelyezkedő fotós kiállításának egyébként az (is) adja az apropóját, hogy éppen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben indították a Lehel Vezér Gimnáziumban azt az első nyolcosztályos tagozatot, amelynek ő maga is a tagja volt.

No, de most már essen néhány szó magáról a kiállított fényképekről is! Láthatjuk például, milyen árgus szemmel figyeli a betolakodót egy vörös róka, hogyan munkálja meg a fát az eurázsiai hód, vagy épp hogy működik a gyakorlatban a szülői gondviselés a füsti fecskéknél. De említhetnénk a Vitorlát bontva, valamint a Kilőve című fotópárt, amely egy szürke gém felszállását és landolását örökíti meg – egyrészt igazán intenzív mozgást láthatunk, másrészt tovább fokozza a kép szépségét, ahogy egy ráckevei tavon visszatükröződik a madár sziluettje. De a Csepelen lefotózott törpegémet is érdemes szemügyre venni: míg az Élőhelyünk rejtekében című felvételen – ami a kiállítás címadó alkotása – látszólag igyekszik észrevétlen maradni, A dárda hegye című fotográfián már úgy tűnik, mintha dühös tekintettel meredne előre.

Rácsodálkozhatunk a szalakóta, vagy épp a gyurgyalag gyönyörű színvilágára. De rabul ejthet az a látvány is, ahogy az üregi nyúl bundáján, vagy a napraforgó szirmán, illetve a nádszálon viszontlátjuk a feljövő nap első sugarait. S hogy a kiállított fotók közül milyen madarat ábrázol az, amely épp Jászberényben, Szemán Péter gyermekkorának helyszínén készült? Érdemes kideríteni…

 Budai Levente

Szemán Péter: Élőhelyünk rejtekében című természetfotó-kiállítás

Látogatható: november 19-ig, 8-16 óra között

Helyszín: Lehel Vezér Gimnázium (Jászberény, Szentháromság tér 1.)

A kiállítás ingyenesen megtekinthető.