Két kilométer mélyre fúrnak egy izlandi tűzhányóba

HírKlikk 2021. november 28. 20:45 2021. nov. 28. 20:45

A 100 millió dolláros projekt 2014-ben kezdődött, maga a fúrás pedig 2024-ben indulhat el. A 11 ország 38 intézetének és cégének összefogásával zajló Krafla Magma Testbed segíthet jobban megérteni, hogy mi zajlik a magmakamrában.

Az észak-izlandi Krafla kaldera az ország egyik legszebb természeti csodája. A hatalmas vulkáni képződmény területén türkizkék vizű krátertavak, fortyogó iszaptócsák és füstcsóvák láthatóak – írja az AFP nyomán a 24.hu.

Paolo Papale, az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet munkatársa szerint véletlen fúrásokat leszámítva, még nem vizsgálhatták közvetlenül a felszín alatti magmát. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a vulkánok aktivitásának pontosabb előrejelzéséhez.

2009-ben a Kraflánál egy geotermikus erőmű kibővítésekor 2,1 kilométeres mélységbe fúrva véletlenül bukkantak 900 Celsius-fokos olvadt kőzetanyagra. A láva kilenc méter magasan tört fel, és megkárosította a berendezéseket. A szakértőket meglepte az eset, hiszen arra számítottak, hogy a magma jóval mélyebben fekszik. A felfedezés jó lehetőséget teremtett a kutatóknak, de a Landsvirkjun energetikai cég számára is kedvező volt, hiszen a folyékony anyaghoz közelebb nagyobb mennyiségű energiát lehet előállítani. A cég bízik benne, hogy a Krafla Magma Testbed révén új módszereket találhatnak az energiatermelésre.

A fúrás ilyen extrém környezetben természetesen nem egyszerű, speciális, ellenálló felszerelést igényel. John Eichelberger, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem geofizikusa szerint attól nem kell tartani, hogy a művelet kitörést idéz elő, az egész olyan, mintha egy tűvel bökdösnének egy elefántot.

Forrás: 24.hu