Mitől lettek ilyen népszerűek a beltéri üveg tolóajtók?

HírKlikk 2021. március 31. 15:00 2021. márc. 31. 15:00

Egy jobb kérdés az lenne, hogy miért csak most lettek ilyen népszerűek az üveg tolóajtók? Talán a válasz az általános konzervitizmus: hiába váltjuk át az egész életstílusunkat és gondolkodásunkat néhány év alatt a talán ebben a pillanatban is zsebünkben, kezünkben vagy legfeljebb jól látható, közeli helyen lévő okostelefonunknak köszönhetően, a saját életterünket, otthonunkat, legyen szó házról, vagy lakásról, ritkán változtatjuk meg, és ha ezt tesszük, akkor is inkább apróságokról van szó.

Érdemes radikálisan megváltoztatni az otthonunkat?

A válasz abszolút egyéni. Vannak, akik egész életüket ugyanabban a házban élik (vagy élték) le, mások csak egyszer vagy kétszer költöznek életükben (például házasság, gyerekvállalás kapcsán, inkább kényszerből), megint mások külön élvezik, ha fél tucat vagy több ország kultúráját ismerhetik meg. Ennek nyilvánvalóan a belsőépítészet és benti megoldások is részei: akár tetszik, akár nem.

Miért előnyös egy üvegajtó?

Az üvegajtók legnagyobb előnye a legnagyobb hátrányuk is (milyen sok mindennel van ez így a világban!): beengedik a fényt, esztétikusak, kellemesek, át tudunk nézni rajtuk.

Azonban ez azt jelenti, hogy más is megteheti ugyanezt: a lakásban a magánélet kevésbé valósul meg, míg kintről is beláthat valaki illetéktelen. Ugyanezekkel a kellemes előnyökkel jár az, hogy valamelyest kevésbé biztonságos: egy üveget könnyebb betörni, mint egy ajtólapot. Na és persze az üvegeket takarítani is kell. Valamit valamiért. 

Ha még többet szeretne megtudni az ilyen beltéri ajtók előnyeiről, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a szalafa.hu weboldalon.

Utólag is be lehet szerelni beltéri üvegajtót?

Ehhez kelleni fog egy utólag beépíthető tok is, amelyre fel lehet őket helyezni. Érdemes egy olyan helyen választani, ahol mind a tokot, mind az ajtót egyszerre tudjuk beszerezni. Az üvegek között is van választék, van, ahol kapható víztiszta és savazott, gravírozott vagy mintázatos savazásos is.

Említettük a biztonságot is: jó hír, hogy a földszinti lakásban élőknek sem kell elzárkózniuk ezektől a megoldásoktól, léteznek biztonsági üvegajtó lapok is. Ezek van, hogy edzéssel, van, hogy ragasztott technológiával készülnek.

És ez nem minden, létezik több fajta zár és üvegajtó pánt is, így a habitusunktól és otthonunk és a nyílászárók elhelyezkedésétől függően kiválaszthatjuk a leginkább megfelelőt. A dizájnt sem kötelező feladni a biztonság kedvéért: vannak olyan zártestek és üvegajtó pántok, amik mind az anyagukban, mind a színükben jól illenek a környezetbe.

Milyen beltéri üvegajtók léteznek?

Lehet szó egyszárnyú vagy kétszárnyú üvegajtóról, illetve toló üvegajtóról. Ez utóbbinak szintén több „alfaja” van, a fal elé tol(hat)ó és a fal közé tol(hat)ó.

Forrás: Hírklikk