Most megnézheti, ha lemaradt a szombati holdfogyatkozásról

HírKlikk 2023. október 29. 19:15 2023. okt. 29. 19:15

Akik szombaton 21 és 23 óra között felnéztek a Holdra, az év egyik legjelentősebb csillagászati jelenségének, a holdfogyatkozásnak lehettek szemtanúi.

Holdfogyatkozás akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetül. Ugyanakkor ez csak akkor állhat elő, ha a Hold telihold fázis közelében tartózkodik – ez azonban szombaton tökéletesen adott volt.

21 óra 1 perckor kezdett el a félárnyék rákúszni a holdkorongra, amely 40 fokos magasságban volt látható. A fogyatkozás 22 óra 15 perckor volt a legnagyobb, azonban – miután csak részleges fogyatkozásnak lehettünk szemtanúi – a Föld ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarta ki. Túl sokáig nem lehetett a látványban gyönyörködni, 22 óra 54 perckor már el is tűnt az árnyék, vasárnap hajnalban nulla óra 26 perckor pedig a félárnyék is levonult az égitestről.

A következő részleges holdfogyatkozásra 2024 szeptemberéig kell várnunk, teljes holdfogyatkozást pedig legközelebb 2025 szeptemberében nézhetünk. 

Az Index egyik olvasója videót is készített az égitestről.

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom