Négy asztronautával útnak indult a SpaceX űrhajó - video

HírKlikk 2020. november 16. 15:17 2020. nov. 16. 15:17

Elindította az első teljes értékű űrmisszióját vasárnap a SpaceX, Elon Musk privát űrhajózási társasága, négy űrhajóst küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajójában. A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal.

Az űrhajó – fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal – előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg két orosz és egy amerikai asztronauta dolgozik. A tervek szerint, hat hónapot töltenek ott, amiért most különösen sokan irigyelhetik őket. 

A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán űrhajóssal, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók nyugdíjazása óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re. A SpaceX 3 milliárd dollár értékben szerződött a NASA-val, hogy az űrhajósokat fuvarozza.