Négylábú hősök, akik minden elismerést megérdemelnek

HírKlikk 2021. április 25. 19:15 2021. ápr. 25. 19:15

Egy kutyánál nincs hűségesebb társ, megbízhatóbb barát. De vannak olyanok is, akik még ennél a nem kevés ajándéknál is többet teljesítenek, mert sok ember a szó szoros értelmében nekik köszönheti az életét. Ez a nap, minden április utolsó vasárnapja ezeké a négylábú hősöké, ma van a kereső- és mentőkutyák világnapja.

Ezeknek a kutyáknak veszélyekkel teli életük van, „munkájuk” olyan terephez köti őket, ahol valamilyen tragédia történt, lehet az akár gázrobbanás, leégett, összedőlt, romos épület, földrengés, lavina vagy egyéb katasztrófa helyszíne. Nem csak a szárazföldön, adott esetben a vízen is keresniük és megtalálniuk  kell eltűnt személyeket. A rendkívül veszélyes terepen bátran helytálló négylábúak pedig cserébe csupán finom falatokat várnak. 

A mentő-, keresőkutyák profi képzésben részesülnek, képességeiket pedig folyamatosan fejlesztik. Munkájuk során leginkább orrukra kell hagyatkozniuk- tudtuk meg az énkutyam.hu-ból. 

A kutyák kiképzése nem könnyű feladat, hiszen rengeteg gyakorlás és nagy fokú elhivatottság kell ahhoz, hogy a szigorú vizsgákat teljesíteni tudják. A bemutatottakon kívül természetesen számos más szervezet és kutya van, akiknek köszönettel tartozunk. A kereső- és mentőkutyák, illetve vezetőik, gazdáik egyaránt megérdemlik az elismerést. 

A világ első mentőkutyájának sokan Ripet, a második világháborúban árvává vált keveréket tekintik. Egy katona talált rá, és hamar az osztag kabalája lett. Rip ösztönösen végezte munkáját, sosem részesült kiképzésben, mégis kutatni kezdett a romok között. Számos civil köszönhette neki életét, és egyesek úgy tartják, ő ihlette, hogy mentőkutyákat képezzenek ki a háború végén.

Hazánk egyik legsikeresebb mentőkutyáját, Mancsot sokaknak bizonyára nem kell bemutatni. A hős németjuhász 1994-ben látta meg a napvilágot. Gazdája, Lehoczki László ekkor már 6 éves keresőkutyás tapasztalattal a háta mögött vette magához. Korán felismerte Mancs rendkívüli tehetségét, és úgy döntött, a németjuhászból személykereső-kutya lesz. A hős négylábú számos iskolás csoportot, gyermeket, balesetet szenvedett kirándulót, vadászt és idős embert kutatott fel. Később kiderült, valóban egyedülálló tehetség, hiszen víz alatt lévő testeket is képes volt megtalálni. Ezzel a tudással Európában az elsők között volt. Nemcsak élő, hanem elhunyt személyeknél is jelzett, amire szintén nem képes minden eb. Kairóban egy többemeletes ház romjai között 72 áldozat helyét jelezte Csepivel és Vikinggel. Egy törökországi katasztrófa után 82 órával pedig egy 3 éves kislányt talált meg a romok alatt. Mancs egyszer még gazdája életét is megmentette. 2004. december 18-án szobrot is állítottak a tiszteletére Miskolcon. 

Magyarországon több mentőkutyás alakulat is dolgozik. A szolnoki Életjel Mentőcsoport büszkesége Smile, a tacskó, aki a 2016-os ecuadori földrengést követő mentési munkálatokban vett részt, de a Hableány hajó baleseténél is kutatott áldozatok után.