Pezsgővel ünnepelnének az alkotók, harminc fesztiválon is részt vesz a Lélegezz

HírKlikk 2023. október 31. 16:45 2023. okt. 31. 16:45

Nem igazán tudok olyan magyar videoklipet említeni, amely annyira jó minőségű lett zeneileg és képileg, hogy nevezhető lett volna versenyekre – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Garda Zsuzsa, a Garda Zenekar énekese arról a videóklipről, amelyet az utóbbi pár hétben több, mint egymillióan néztek meg, és amelyet az alkotók harminc zenei fesztiválra neveztek be. 

A Lélegezz címmel készült dal szövege az énekesnő szerzeménye, és mint mondta, sokkal előbb íródott, mint ahogy a klip ötlete felmerült. „Egy rendkívül negatív életidőszakról írtam, ami gyakorlatilag arról szól, hogyan tudsz túllenni azon, amikor nagyon mélyen vagy” – fogalmazott. Klacsán Gábor, a klip rendezője hozzátette, sajnos, az élet a dal mögé tette a háborút, ami nagyon profán, és nem hangzik jól, de ennél erősebb és borzalmasabb dolog, mint amikor az emberek ölik egymást százezer számra, nincsen.

A rendező kulisszatitkokat is elárult a forgatásról, amelyben valóságosnak tűnő, háborús helyzetet dolgoztak fel egy nő szenvedéseiből merítve. Mint mondta, mérhetetlen kosz, rombolás és pusztulás jellemzi a háborús helyeket, az egésznek van egyfajta szaga, jellege. „Én kaptam egy alapcsomagot ezzel a dallal, az alaptörténet igazán Wirth Zoli producer fejéből pattant ki, és egészen pontosan elmondta, hogy ő ezt hogyan képzeli. Elkezdtünk helyszíneket keresni, ez lett a Dreher villa pincéje.” 

Garda Zsuzsa elmondta, amikor megtudta, hogy mi lesz a téma, kirázta a hideg. „Sosem felejtem el, amikor Zoli felhívott és azt mondta, olyan klipet találtam ki, amelyben te nem leszel szép, és a zenekar nem fog látszani, de ha bízol bennem, ez nagyot fog ütni. Egyébként is olyan személyiség vagyok énekesként és előadóként is, akinek fontos, hogy átadjon valamilyen üzenetet. Azt mondtam, engem nem érdekel, legyek csak csúnya, és úgy is lett, mert két órán keresztül szórták rám a hamut a srácok.”

Klacsán Gábor szerint ott, a helyszínen tényleg úgy nézett ki minden, mint ahol felrobban egy gránát, beszakadt egy ajtó, nagyon valóságos a szituáció. „A forgatásokon igyekszem olyan hangulatot teremteni, hogy észre sem veszik, hogy őrülten dolgozunk” – mondta arról, hogy Garda Zsuzsa úgy fogalmazott, félt tőle, mert akik ismerték, azt mondták, nagyon kemény rendező, és nagyon meg fogja hajtani őket. Zsuzsa szerint aztán kiderült róla, hogy egy végtelenül kedves ember, bár maximalista.

A forgatás két napig tartott, az utómunka pedig két hétig – mondta a rendező, aki kiemelte, hogy Grátz Márk, aki a forgatáson is részt vett, és az utólagos effekteket is ő készítette, jól bírta, hogy „macerás rendező vagyok, négyszer-ötször visszadobtam, ha nem tetszett.”

Ha valahol nyerünk, akkor az hozhat pénzt, hozhat egyéb dolgokat, és ha egy komolyabb fesztiválon sikerülne valamit begyűjtenünk, az munkát és zenei lehetőséget adna a zenekarnak, ismertséget, meghívásokat, koncerteket – tért vissza Klacsán Gábor a fesztivál-nevezésekre. „Több, mint harminc helyre pályáztunk, ha valahol nyerünk, kibontunk egy pezsgőt.”

Mindketten remélik azonban, hogy lesz folytatása a közös munkának, Klacsán Gábor most két forgatókönyvön dolgozik, Zsuzsa pedig új dallal készül.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg:

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom