Törpekuvikot láttak a Mátrában

HírKlikk 2021. január 24. 18:03 2021. jan. 24. 18:03

Európa legkisebb bagolyfaja nagyon ritka vendég a mátrai erdőben.

„2021 januárjában őrszolgálatunknak egy törpekuvikot sikerült felfedeznie a Mátrában. Nagy meglepetést okozott feltűnése, hiszen országosan is ritka fajról van szó, a Mátra hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő” – írja honlapján a Bükki Nemzeti park. 

A törpekuvik – mint neve is utal rá – Európa legkisebb termetű bagolyfaja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű. Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik. Ebből kifolyólag, hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkelései is bizonyítást nyertek már, bár a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

A mostani mátrai példányról is nagy valószínűséggel feltételezik, hogy téli kóborlása során vetődött el errefelé. Bár esetleges fészkelése sem kizárható a területen, ez azonban nagy szenzáció lenne – írja a nemzeti park.