Visszatért a SpaceX a Nemzetközi űrállomásról

HírKlikk 2021. május 2. 18:12 2021. máj. 2. 18:12

Megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX amerikai magánvállalat űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik 168 napot töltöttek a világűrben. A leszállást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette.

A Crew Dragon Endeavour űrhajó Resilience nevű űrkabinja helyi idő szerint hajnali 2 óra 56 perckor (közép-európai idő szerint 8:56-kor) csapódott a tengerbe a Mexikói-öbölben, a floridai Panama City közelében. Ez volt a SpaceX űrhajójának első üzemszerű visszatérése, és egyben az első sötétségben végrehajtott leszállás azóta, hogy az Appolo-8 1968-ban visszatért a Holdról.    

Az űrhajó a tervek szerint vált le az űrállomás Harmony nevű moduljáról, fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal. Útja a Földre mintegy hat és félórás volt. A NASA szerint a négy űrhajós egészségi állapota jó.    

A négy űrhajós – a Crew-1 legénység – novemberben érkezett az űrállomásra az Elon Musk alapította SpaceX első „üzemszerű" missziójával. Az amerikai űrsiklóflotta kilenc évvel ezelőtt történt leállítása óta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az orosz Szojuz rakétáktól függött asztronautáinak az űrállomásra juttatásában, most a SpaceX szállítja az amerikai űrhajósokat az ISS-re. Két másik űrhajós 2020-ban egy két hónapos kísérleti küldetés keretében már megtette a Crew Dragon fedélzetén az oda-vissza utat az űrállomásra.    

A Crew-1 legénység visszatérését eredetileg szerdára, majd péntekre tervezték, de a visszatérési helyen uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztották.        

A NASA és a SpaceX „szorosan együttműködnek az amerikai parti őrséggel, hogy tíz tengeri mérföldes biztonsági övezetet hagyjanak szabadon a leszállás tervezett helyszíne körül" – közölte a visszatérés előtt a NASA. 2020-ban a kísérleti repülés legénységének visszatérésekor a jachtok túlságosan közel mentek az űrkapszula érkezési helyéhez, és el kellett távolítani őket.