A hatalom kezében a kard, az SZFE oldalán pedig a méltóság van

KlikkTV 2020. október 1. 21:15

Harmincegy napja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatók általi blokádja, és első napján van túl az oktatók sztrájkja. Novák Eszter, az egyetem eddigi oktatási rektorhelyettese, mára már „csak” mesteroktatója, a Klikktv-nek úgy fogalmazott: „a kuratórium most kutyaszorítóban van, ahogyan mi is. Nekik most be kellene bizonyítani, hogy a szakértelem legmagasabb fokán vannak. Ez tényleg egy patthelyzet.” Hozzátette: „mi minden maradék törvényes eszközünkkel harcolunk valamiért, amit egy kicsi részben sem akarnak megadni, tőlünk meg azt várják, hogy legyen már végre rend! Ha ez egy színdarab volna, akkor két szorult helyzetben lévő ellenfél lenne a két oldalon. Természetesen a kard nem a mi kezünkben van. Csak a méltóság.”

Novák Eszter hangot adott elkeseredettségének is: „nagyon durva dolgok történnek. Éppen két hete vádoltak meg minket, hogy a kormány ellen tevékenykedő bűnbanda vagyunk, miközben mi az autonómiánkért és az egyetemünk színvonaláért harcolunk. Nem vagyunk hibátlanok, de a rendszerváltás óta nem volt egyetlen kormány sem, amelyik több lehetőséget akart volna adni. Véletlenül pont október elsején, a mai napon megduplázta a kormány a költségvetését a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek.” Majd feltett egy költői kérdést: „megkapták a méltó jutalmukat azok, akik széttaposták az egyetem méltóságát, vagy micsoda ez?”.

Műsorunk felvétele alatt az SZFE két újonnan kinevezett vezetője, Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár közleményt adott ki:

„Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát.”