A nyugdíjak legalább két évig nem fognak emelkedni

KlikkTV 2020. május 19. 16:50

A magyar gazdaság a karikás ostor végén helyezkedik el, vagyis annyi feltételnek kellene szerencsésen együtt állnia azért, hogy ez ne így legyen, amennyi megvalósulását itthon nehéz elképzelni – mondta a Klikktv-nek Csáki György, nemzetközi közgazdász, egyetemi tanár. Hozzátette: „előreláthatóan kétezer nyolcszáz milliárd fog hiányozni a költségvetésből hét százalékos csökkenés esetén. Ebből adódik, hogy a nyugdíjak – a jelenlegi gazdasági teljesítményhez kötött rendszerben – legalább két évig nem fognak emelkedni.”.

A közgazdász mélyebben is elemezte a helyzetet, s szerinte lehetetlenség a német gazdaságtól eltérő adatokkal számolni – ahogyan a 2009-es válságban is annak duplája volt a magyar –, s véleménye szerint, nem kizárt, hogy két számjegyű lesz a csökkenés.

Amiatt, hogy a felhatalmazási törvényt nem használták arra, hogy ideiglenesen, egy-két évre megemeljék az álláskeresési járadékot, csökkenni fog a kereslet és le fog szakadni még száz-kétszázezer ember – jelentette ki Csáki György.