Az emberek azt várják a szakszervezetektől, hogy polgári engedetlenség árán is sztrájkoljanak

KlikkTV 2020. augusztus 27. 17:29

„Két irányból fogtuk meg a szeptember elejére tervezett sztrájk célját: egyfelől a közszolgálati munkavállalók bérének javítása, másfelől az önkormányzatok sarcainak költségvetésre gyakorolt hatása felől. Hiszen ha csődbe megy egy önkormányzat, az rajtunk fog csattani” – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szeptember 2-3-4-ére három napos munkabeszüntetésre készülnek, amelyhez augusztus 29-éig gyűjtik a köztisztviselők egyetértő aláírását.

Nem mellékesen, a szakszervezeti elnök azt is elmondta, hogy az emberek elvárják tőlük, hogy akár polgári engedetlenség árán is sztrájkoljanak, amit „ha a tagjaink ezt szeretnék, meg is fogunk tenni”.

Szijjártó Péter külügyminiszter a szerdai nagyköveti értekezleten nagy nyilvánosság előtt megsértette a szakszervezeteket, amikor azt mondta: szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. Ha valakinek ehhez van kedve, megkapja a lehetőséget, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Boros Péterné a leghatározottabban visszautasította a kijelentést, s felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy alkotmányellenes mondatot mondott, mert az Alaptörvény rögzíti Magyarországon a szervezkedés jogát. A szakszervezetek egyébként a home office-t már az első hullámban javasolták a járvány elleni védekezés egyik megoldásaként, de Szijjártó kijelentette: a home office-t eddig sem engedélyezte, és a jövőben sem fogja engedélyezni.