Balázs Péter: egy országról alkotott vélemény egy nap alatt megváltozhat egy kormányváltással

KlikkTV 2023. szeptember 15. 12:09

A magyar diplomácia és kormány nem államokkal, hanem pártokkal, sőt személyekkel tart kapcsolatot, hűtlen, konfliktuskereső, beleköt mindenkibe – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Balázs Péter, egykori külügyminiszter, a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia vezetője. Beszélt arról, hogy az egyéves oktatással új szinten képeznek szakembereket, mert a diplomácia ma már nemcsak az államok közötti kapcsolatokat jelenti, hanem ráépült az Európai Unió, a NATO és tengernyi nemzetközi szervezet, illetve az utóbbi években az erős városok, tartományok szintje.


A képzés olyan, mint maga a diplomácia – tette hozzá Balázs Péter, aki szerint, a kormány amerikai republikánus szélsőségeseket hív meg a Mathias Corvinus Collegiumba vagy a külügyi intézetnél folyó diplomataképzésre, de úgy látja, a Corvinus Egyetemen, illetve a Közszolgálati egyetemen, többféle előadók és jó szakemberek vannak. „Aki aztán bekerül a minisztériumba, ott már elvárás, hogy a miniszter hangszínét, tónusát és agresszivitását kövesse. A diplomatának a kormányhoz kell igazodnia, csak kérdés, hogy az a kormány mit vár el tőle.”


A nemzetközi politikában egy országról alkotott véleményt egy nap alatt meg lehet változtatni egy kormányváltással – mondta a szakember, és hozzátette, három hónapot szoktak adni egy új politikai erőnek, hogy megmutathassa merre megy és mit csinál. „Az érzelmi viszonyok, a politikai hozzáállás könnyen megfordítható.”