Eörsi Mátyás: az Orbán-kormánynak nincs külpolitikája

KlikkTV 2021. június 9. 18:05

„Amit mi külpolitika címén látunk, az részben ideológiai harc, részben pedig „cash”, ami arról szól, hogy miként tud a kormány a befolyó pénzek fölött szabadságot kapni azok elköltésére, vagy hogyan tudja azokat a kampány szolgálatába állítani” – magyarázta a külpolitikai szakértő a Klikk TV Tíz című műsorában.

A szakember szerint a külpolitika célja, hogy a bennünket körülvevő világot befolyásolni tudjuk, annak érdekében, hogy Magyarország biztonságosabb és prosperáló ország legyen.

„Ha ezt elfogadjuk, akkor azt kell, hogy mondjam, az Orbán-kormánynak nincs külpolitikája” – jelentette ki Eörsi Mátyás.

A szakember beszélt a közös ellenzéki külpolitika elképzeléséről is, amiről kifejtette, hogy szükség van kompromisszum-kötésekre, de az alapvető iránya minden ellenzéki pártnak nagyon hasonló.

„Az nagyon jó dolog, hogy másképp látjuk a világnak egy-egy elemét, ugyanakkor képesek vagyunk kompromisszumra jutni. Orbán Viktor elhitette ezzel az országgal, hogy a vita rossz, de nekünk az a meggyőződésünk, hogy a vitánál nincsen jobb. A vita tud kihozni olyan kompromisszumokat, amelyek a lehető legszélesebb körben elfogadhatóak. Igazából ez a béke és a nyugalom garanciája” – fogalmazott Eörsi Mátyás.