Farkasházy Tivadar és Benedek: Sulyok Tamás nem hallgathat apja múltjáról

KlikkTV 2024. április 2. 12:00

Sulyok Tamás államfő apjával kapcsolatos ügyéről Farkasházy Tivadarral és fiával, Benedekkel beszélgetett a KlikkTV Tíz című műsorában Bolgár György. Az ismert humorista és fia lapjukban, a Hócipőben terjedelmes cikkben írtak kutatásaikról és újabb, fontos adalékokkal szolgáltak a Sulyok-ügyhöz. 

Farkasházyék többek között Gergely Anna történész kutatásaira támaszkodtak, aki mintegy 30 éve dolgozza fel a holokauszt Fejér megyei történetét. Mint kiderült, Székesfehérvár 1944 áprilisában kinevezett új polgármesterének első feladatai között szerepelt, hogy elfogadja az államfő apja, Sulyok László kérelmeit, amelyeket a Magyar Nemzetiszocialista Párt nevében nyújtott be. Azokban zsidók lakásainak, valamint zsidók elkobzott lakberendezéseinek kiutalását kérte pártjuknak. Az ilyen jellegű, a „zsidóvagyon” tárgyainak kiutalására vonatkozó rengeteg kérelemről a megyei levéltárban sorakozó ládák sora tanúskodik. 

Egyébként a város akkori egyetlen napilapját, amelyben id. Sulyok hírhedt cikke megjelent, röviddel azelőtt vette át a szélsőjobb. Budapestről küldött főszerkesztő lett a nemzeti szocialista orgánum vezetője. Az ügy mögött Toldi Árpád csendőrezredes, a megye főispánja állt, aki 1944 őszétől a zsidó ügyek kormánybiztosa lett, majd annak a vonatnak a parancsnoka, amely zsidóktól elrabolt értéktárgyakat vitt, 1650 ládában.  

Farkasházy Tivadar szólt arról: azért írták tanulmányukat, mert elkeserítőnek találták, hogy miután a Sulyok-ügy nyilvánosságra került, a magyar média ugyan bizonyos mértékben beszámolt arról – majd az ügy elaludt. Holott elvárható, hogy Sulyok – aki természetesen nem felelhet apja tetteiért - ne hallgasson és legalább néhány mondattal álljon a nyilvánosság elé.