Hann Endre: nem elég, ha egy kocsmában vagy egy faluban ismerik az emberek egymás véleményét

KlikkTV 2024. május 15. 12:00

A Mediánnak általánosságban jó a megítélése, számontartják a sajtóban is, emlegetik, hogy az objektivitásunk kevésbé kérdőjelezhető meg, és jó, hogy általában jól jeleztük előre a választások eredményét – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Hann Endre, a Medián ügyvezetője. Hozzátette, hisz abban, hogy a Mediánnak szívesen válaszolnak az emberek, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének sokan, akik ezt visszautasítják. ”Ha 15 percnél hosszabb az interjú, akkor már több az elutasítás, az embereknek nincs idejük. Régebben a személyes interjúk sokszor háromnegyed óránál több időt is igénybe vettek.”

Mint mondta, mindenhol kevés a pénz, a közvéleménykutatásokhoz is sokkal több kellene, hogy valóban tudományos igényességű, mélyebb elemzések születhessenek. „Arra is kevés a pénz, hogy folyamatosan, megbízható visszajelzést adjunk a társadalomnak, pedig ez az önismeret része és szembesítés is azzal, hogy mindenki tudja, mi a helyzet, ki van többségben, ki van kisebbségben.”

Hann Endre a műsorban beszél a nyílt levélről, a közvélemény-kutatók munkájáról is, és arról is, hogy kampányidőszakban jó lenne, ha hetente lennének mérések, mert egy vidéki faluban, egy bérházban az emberek megbeszélik, egy kocsmában ismerik egymás véleményét, de hogy társadalmi méretekben kisebbségbe vagy többségbe tartozik-e valaki, és hogy perdöntően fontos kérdésekben a tárasadalom hogyan foglal állást, azt csak a közvélemény-kutatók tudják megmondani.