Balázs Péter: fogy a levegő a Fidesz körül Európában

KlikkTV 2024. június 21. 12:00

Folyamatosan szorul vissza a Fidesz Európában, már a mérsékelten jobbos pártcsaládban is szalonképtelennek tartják Orbán Viktort. A miniszterelnök azt sérelmezi, hogy az EP-választásokon győztes Néppárt adja az Unió csúcspozícióit, miközben neki láthatóan nem osztanak lapot. A választások utáni helyzetről Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. 

Az EP-választásoknál felállított úgynevezett „erőtérkép” szerint a Néppárt a legerősebb, utána jönnek a szociáldemokraták a második helyen, még a térképen vannak a liberálisok és a zöldek és közéjük sorol be a mérsékelt jobbszél.  Orbánnak már csak a szélsőjobbos Marine Le Pen frakciójában kínálnak helyet, a mérsékeltebb olasz kormányfő, Giorgia Meloni határozottan elutasította a Fidesz befogadását. Orbán valahova szeretne tartozni, mert abban az esetben frakciója anyagi támogatásra és tisztségekre számíthat. Ha viszont beáll a szélsőségesek közé, az nemzetközi bélyeget süt rá, ami nyomot hagy az államközi kapcsolatokban is – emlékeztetett Balázs Péter.

A volt uniós biztos szerint megfigyelhető, hogy az utóbbi időszakban Orbán egyre több ponton meghátrált és engedni kényszerült az EU-ban és a NATO-ban képviselt – mindent tagadó és ellenző – álláspontjából. Az uniós vétói kicsorbultak és simulékonyabb lett a NATO-határozatokkal szemben is. Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom