Mégiscsak Karácsonyt miniszterelnök-jelöltnek

KlikkTV 2020. július 27. 16:21

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője így reagált az uniós csúcson történtekre: „Orbán érzi, hogy pária Európában, könnyedén összeállnak ellene és a balkáni országok ellen, hiszen látszik, hogy őt háttérzajnak titulálták. Az elkövetkezendő időszak kérdése az lesz, hogy ha a kormánytól elvonnak összegeket, akkor azok eljutnak-e közvetlenül a magyar önkormányzatokhoz, vállalatokhoz, civil szervezetekhez” – majd kifejtette: „úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentben lesz egy többség, amely a jogállamisági kritériumokat akarja. A zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták mellett, a Néppárt is beleállt ebbe. Úgyhogy nem lesznek könnyű évei az Orbán-kormánynak.

A Párbeszéd politikusa arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt legyen így reagált: „szerintem Gergő nagyon a helyén van, miközben nem látok most nála jobb jelöltet erre a pozícióra. Egyébként nem kell nagyon magasra tenni a mércét, mert egy taliga apró majom, vagy egy álmos sündisznó is jobban kormányozna, mint a Fidesz.”

Tordai hangsúlyozta, hogy előválasztáson kell kiválasztani a legalkalmasabb jelöltet, aki integratív személyiség, és „nem jobbról váltja a jobboldali kormányzatot” –, amivel Márki-Zay bejelentkezésére utalt. Azt is elmondta, hogy Fekete-Győr András túl nagy fába vágná a fejszéjét, mert véleménye szerint, ehhez a pozícióhoz kell a politikai tapasztalat. Inkább vidéki sikeres polgármesterekben gondolkoznak. A lista ügyében a Párbeszéd határozottan egy lista párti. Azt szeretnénk, ha a tárgyalások idén lezárulnának, és jövő tavasszal az előválasztás eredményével indulhatna a közös kampány.