Szent-Iványi István: Orbán úgy érzi, Fico nélkül magára marad

KlikkTV 2024. május 17. 12:00

A Robert Fico elleni merénylet után Szlovákiában a politika nem folytatódhat úgy, mint eddig. Akkor is lesz hatása, ha a kormányfő felépül, mert rövid távon nem fog bekapcsolódni a munkába, ami belpolitikai bizonytalanságot idézhet elő, de más lehet a kifutás, ha nem. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. 

Robert Fico ikonikus személye annak a körnek, amit pártja, a Smer jelent, nem véletlenül tért vissza harmadszor és lett újra miniszterelnök. Szent-Iványi szerint, ha ő kiesik, a pártja nagyon meggyengül, még a jelenlegi koalíció helyzete is bizonytalanná válhat. Megválasztása óta egyébként jelentősen gyengült Fico pozíciója, a közmédia letámadása és a különleges ügyészség megszüntetése miatt. 

A Fico elleni támadásnak hatása lesz az orbáni politikára is – véli a volt diplomata. A magyar miniszterelnök már most azt mondja, hogy nagy veszteség érte, egyedül kell megvívnia a harcot, egy ilyen nagyszerű barát és harcostárs nélkül. A kampányban Orbán várhatóan még jobban háttérbe vonul, és még jobban fognak a biztonságára vigyázni, mint eddig. 

A műsorban nagy teret kapott a külügyminisztérium rendszere ellen két évvel ezelőtt elkövetett orosz hekker-támadás. A külpolitikai szakértő szerint ez súlyos nemzetbiztonsági incidens, amit ráadásul az illetékesek mindvégig tagadtak, kampányhazugságnak nevezték, sőt hazugsággal vádolták azokat, akik ezt leleplezték. Jogos lenne a követelés, hogy az ügyben érintett miniszter, Szijjártó Péter ne maradhasson a helyén, mert ő maga jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot, azzal, hogy nem mérte föl ennek a súlyát és nem volt képes erre reagálni. A magyar nemzetbiztonsági szolgálat akkori főigazgatója szerint a behatolók teljes áttekintést kaptak arról, amit a magyar kormány, illetve a magyar külügy tud a világról.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom