Somogyi Zoltán: Nyugat-Európa nem fog segíteni erős alternatíva nélkül

KlikkTV 2020. június 23. 14:11

A miniszterelnök „visszaadta” a felhatalmazási törvényt, de egy kreatív szabályozással új lehetőséget talált magának. Az egészségügyi válsághelyzet szabályozásával Müller Cecília tiszti főorvos döntheti el, hogy mikor kéri fel Orbánt a rendeleti kormányzásra. „Müller Cecília nem más, mint Orbán Viktor beosztottja, vagyis a miniszterelnöknek csak szólnia kell munkavállalójának, hogy adja meg neki, amit kér” – mondta Somogyi Zoltán politikai elemző. Kifejtette álláspontját arról is, hogy „a lényeget tekintve, fél év alatt semmilyen változás nem volt a kormány politikájában. Ha hibáznak, ugyanúgy támadnak. Az ellenzékre eddig sem és a továbbiakban sincs szükségük, sőt, még beléjük is rúgnak az önkormányzati pénzek sarcolásával, a párttámogatások elvonásával. De nem kímélték azokat az ártatlanokat sem, akiket Facebook posztjuk miatt hurcoltak meg.”

A főváros kontra kormány relációban „minden harc végül a budapestieken csapódik le, hiszen a parkolás ingyenessé tétele káoszt okozott, de nem volt szerencsés válasz erre a biciklisávok ilyen módon való bevezetése sem” – vélekedett az elemző.

Somogyi Zoltán – más elemzőkkel ellentétben – nem vár túl sokat a német soros elnökségtől, ugyanis „Németországnak és az uniónak is kényelmes a jelenlegi helyzet. Az unió pedig kifejezetten az oroszok miatt enged többet az olyan ütközőzónában lévő államoknak, mint amilyenek mi is vagyunk. Nyugat-Európa nem fog segíteni erős alternatíva nélkül.”