Szeptembertől jaj az oktatási szakminisztériumnak

KlikkTV 2020. június 27. 16:28

A járvány okozta digitális oktatásra való átállás megmutatta, miben rejlik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ereje: „sokkal előrébb vagyunk más szakszervezeteknél az online térben. Igen nagy felhajtó/bevonó képesség ütötte fel a fejét, illetve nagyon gyorsan tudtunk jogi anomáliákra reagálni, aminek jó részét a pandémia elején a szakminisztérium is elfogadta” – mondta Szűcs Tamás szakszervezeti elnök.

A PDSZ sok esetben azt a munkát végezte el, amit a Klébersberg Intézetnek, vagy a minisztériumnak kellett volna. Legutóbb ezer fős közvélemény-kutatást végeztek a pedagógusok között. „Az eredményből jól látható, hogy az állam szinte semmit sem segített a digitális oktatás megszervezésében, megvalósításában. A legtöbb segítséget a tanárok egymástól kapták. Az is látszik, hogy a pedagógusok átlagosan ötvenezer forintot költöttek digitális felszerelésekre, és sokkal többet dolgoztak, mint a békeidőben” – sorolta Szűcs Tamás a kutatás eredményeit,

A vasalódeszkás tanár, Vezsenyi László esete az elnök szerint „jelképes ügy, amelybe belesűrűsödik ennek a rendszernek nagyon sok anomáliája és tehetetlensége. Jelenleg ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, mint amiket a Kádár-rendszer idején már megtapasztaltunk.”

„A Pedagógusok Szakszervezete és mi, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, szeptembertől sztrájknapokat fogunk hirdetni minden olyan ügyben, amelyben nem enged az állam – jelentette be a PDSZ elnöke.