Törley Katalin: a pedagógushiány fog a mostani oktatási rendszer összeomlásához vezetni

KlikkTV 2021. július 6. 14:11

„Ez nem kizárólag célorientált tevékenység, hanem lelkiismereti kérdés” – mondta a KlikkTv Tíz című műsorában a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője. Hozzátette, ennek ellenére, azért nehéz volt elfogadni, hogy rengeteg energiát fektettek a kormány oktatáspolitikájának megreformálásába, de „látható eredménye nem lett”.

„Én benne dolgozom egy rendszerben, amely rendszert nem nagyon fogadok el. Hogy tudnék tükörbe nézni és elfogadni az én bennmaradásomat a rendszerben, ha még hangot sem adok annak, hogy ez nagyon sok helyen igen problémás?” – fogalmazta meg Törley Katalin, aki szerint nem csak ő érez így. Ezeknek a pedagógusoknak két lehetőségük volt: vagy elhagyják a pályát, vagy maradnak, de akkor folyamatosan és következetesen rámutatunk a rendszer súlyos hibáira.

A mozgalom vezetője hangsúlyozta: az a veszély fenyeget, hogy nem lesz tanár, aki dolgozzon, nem lesz fiatal oktató, aki pótolja azokat, akik nyugdíjba mennek, és ez a teljes rendszer összeomlásához vezet.

„Tényleg nem elvárható egy fiataltól, hogy olyan fizetésért, amivel egy kezdő tanár találkozik, vállalja a nem túl könnyű körülményeket és a nagy munkaterhelést” – mondta Törley, hozzátéve, a korábban megadott béremelés mára már teljesen elinflálódott.