Tóth Bertalan: elvárjuk a magyar kormánytól, hogy ne politikai szempontok alapján költsék el az EU-s forrásokat

KlikkTV 2020. július 16. 16:20

„Az unió és a tagállamok legnagyobb döntése előtt állunk” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a holnap kezdődő uniós csúcsól, ahol az elkövetkezendő hét éves büdzsé mellett, a vírushelyzet enyhítésére szolgáló gyors segítségről, hétszázötven milliárd euróról is döntenek. Hangsúlyozta: „ha a magyar kormány elvárja az Európai Uniótól, hogy ne politikai szempontok alapján döntsön a források elosztásáról, mi is elvárjuk ugyanezt, s az így megszerzett pénzt társadalmi szempontokat figyelembe véve költsék el – ne a saját oligarcháikra. A kérdés az, hogy bérlakásépítésre fogják elkölteni, vagy sokcsillagos szállodák építésére.”

A szocialista elnök szerint, „álságos dolog azt mondani, hogy kötött mandátummal megy a kormányfő az Európai Tanács ülésére, ugyanis én még nem láttam olyan előterjesztést, amit Orbán akart és nem ment volna át a Parlamenten”. 

Tóth Bertalan és pártja véleménye szerint, „ha baj van, akkor a nemzeti tőkések, a NER-lovagok nyúljanak a zsebükbe, és nemzeti érdekből ne bocsássanak el annyi embert, amennyit Mészáros Lőrinc az utcára tett.”. A nemzet legnagyobb tőkésének egyik vállalkozásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „már több információ a birtokunkban van a Mátrai Erőmű körüli csúsztatásokról, és itt nem állunk meg. Szerintünk sokkal többe került ez az egész a magyar államnak, mint amennyi a vételár volt.”