Totyik Tamás: akinek nincs pénze, maradhat betanított munkás

KlikkTV 2024. április 26. 16:00

Riasztó képet festett a magyar közoktatás helyzetéről s még annál is rosszabb jövőjéről Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Bolgár György Tíz című műsorában elmondta: súlyosbodik a pedagógus-hiány és a kormány által elindított fordulat a 19. századi szintre viszi vissza a közoktatást, amelyben fizetős alapon képezik az elitet, a többieknek marad betanított munkás szerepe. 

A kormány által nagy harcok után bevezetett fizetésemelés még elmarad az ígért szinttől és a szubjektív teljesítmény-megítélés miatt lesznek, akik kisebb emelést kapnak, vagy éppen semmit – mondta Totyik. 

Az ígéretek szerint a pedagógusbéreknek az idén el kell érniük a diplomás átlagkereset 72, jövőre pedig 80 százalékát. Miután a tavalyi, 18 százalékos infláció után ebben az évben is jelentős drágulás tapasztalható, ehhez további 25 százalékos béremelésre lenne szükség és kérdéses, hogy ez megtörténik-e.

Egyébként 9 000 visszafoglalkoztatott nyugdíjas tartja fenn az oktatási rendszert és ötször annyian mennek el nyugdíjba, mint amennyi napjainkban az utánpótlás – mondta Totyik Tamás.  Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom