Ujhelyiék az önkormányzatok közvetlen támogatására tettek javaslatot

KlikkTV 2020. június 19. 20:06

Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét Brüsszelben sikerült utolérnünk, ahol a plenáris ülés szünetében, a Klikktv-nek elmondta: „most az unió jövőjéről – így a tagállamokéról is – folynak a viták. A következő hét év költségvetése és az újjáépítési terv van az asztalon. Ezek közé tartozik a turizmus gyors kilábalási és hosszú távú fejlődési támogatása, ami nem a magyar oligarchákat és szállodaépítőket hivatott forráshoz juttatni, hanem a családi vállalkozásoktól kezdődően, a kis- és középvállalkozásokat célozza” – mutatott rá a tervek egyik leágazására az Európai Parlament turisztikai bizottságának alelnöke.

A források egy másik ágára kitérve, Ujhelyi terveiket kifejtve, azt mondta: „az újjáépítési tervben konkrétan az önkormányzatok számára kiírt forrásokra is tettünk javaslatot, amellett, hogy azt szeretnénk elérni, hogy a már meglévő önkormányzatok, gazdálkodó- és civil szervezetek forrásai akkor se vesszenek el, ha egy tagállami kormány pénzfelhasználásáról megállapítják, hogy az jogállamisági problémák miatt nem biztonságos.”

A szocialista politikus azt is hozzátette, hogy „csak erős unió és ezáltal erős tagállamok képesek stabilitást hozni, amire a járvány okozta egészségügyi- és gazdasági válság is ráirányított. Ezért fontos az általam képviselt európai egészségügyi minimum program is, amivel az unió egész területén azonos minimumfeltételeknek, szolgáltatás-minőségi minimumnak kell megvalósulnia minden európai polgár számára” – mondta Ujhelyi.