A lengyel ellenzék győzelme kézikönyv lehet a társadalom mozgósításához

HírKlikk 2023. október 17. 15:25 2023. okt. 17. 15:25

​​​​​​​A lengyel választás bebizonyította, hogy a liberálisok le tudják győzni a populistákat, de az eredményt semmiképpen sem lehet vízválasztónak tekinteni – vélekedett a The Times szemleírója. Nem hiszi, hogy ezzel megindul egy széles, populista-ellenes hullám.

A jobboldali demagógok ugyanakkor Ausztriában, Belgiumban és Németországban kihasználják, hogy ellenzékből támadhatnak. Szlovákiában Fico bizonyította, hogy az ilyen pártok milyen könnyen tüntetik fel magukat lázadónak, illetve, hogy a kormányok milyen mértékben fizetik meg az instabilitás árát.

Ezzel együtt Tusk várható győzelmének hatása végighullámzik a kontinensen. Kézikönyv ahhoz, miként kell mozgósítani a társadalmat egy olyan hatalom ellen, amely foglyul ejtette a független állami intézményeket. Ezek a próbálkozások a magyaroknál és a törököknél hasztalannak bizonyultak – írja a lap.

Három tanulság adódik: hiába volt a PiS abszolút fölénye, kellő stratégiával még az sem számít, ha a másik fél cinkelt lapokkal játszik. Igen lényeges volt a nagyarányú részvétel, a kemény kampány pedig folyamatosan emlékeztette az embereket arra, hogy mi a tét. A legfontosabb azonban az, hogy időben egyesült az ellenzék és arra összpontosított, hogy tűz alatt tartsa a kormányt.

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom