Lemezcsere kéne

Avar János 2021. április 5. 18:12 2021. ápr. 5. 18:12

Bár a szórakozóhelyeken már a pénzbedobós lemezjátszógépek kimentek a divatból, a kormányzati propaganda Wurlitzere teljes hangerővel működik. Persze nem érmékkel, hanem banki átutalásokkal, utóvégre összehasonlíthatatlanul nagyobb összegekbe kerül lejátszani minden médiafórumon a soros lemezt. Néha azonban nem ártana lemezt cserélni. Akkor is, ha szintén import, esetünkben az amerikai trumpista médiából.

Amint két hete megírtam, az óceánon túl, a szélsőséges portálok esztendeje kezdték a demokrata előválasztásból győztesen kikerülő, akkor már 77 éves Joe Bident „demensezni”. Mit sem törődve a közte és a szintén hetvenes Trump elnök közti alig pár év különbséggel (ahogy azzal sem, hogy a kongresszusban rangelső republikánus, az akkor még többségi vezér McConnell szenátor Bidennel egyidős). Kapóra jött, hogy Biden – gyerekkori dadogását leküzdve – már régóta, vagyis jóval fiatalabban is hajlamos volt a szótévesztésre, a bakizásra. A Biden-Trump tévéviták egyenesen nevetségessé tették ezt a vádat, amint aztán elnöki tevékenysége is, immár gyakori szerepléssel és a pártja szárnyai közti profi egyensúlyozgatással. Ki is kopott a demensezés még az amerikai szélsőjobbos média nagy részéből is.

Nem úgy minálunk, ahol Biden becsmérlése házi feladat lehet a kormánypárti médiamunkásoknak. Jól ismert, hogy a hazai jobboldalon képtelenek elejteni a gumicsontot. Továbbra is makacsul demensezik Bident. S egy vasárnapi tévéműsor házigazdája többször is tudatta nézőivel, hogy Biden „demens idióta”. Tőle mondjuk e hangnem régóta megszokott, mondhatni védjegye ellenfelei gyalázására. Amikor Biden elbotlott a repülőgép lépcsőjén, azt diadalmasan mutogatta, bár sejtésem szerint, ezt nem tartják számon a demencia ismérveként. Viszont ezen a sajtóértekezleten Biden azt találta mondani egy kérdésre, hogy „amikor 120 éve a szenátusba érkeztem”. Ezt ugyan még az amerikai jobboldali Fox tévéhálózat is élcként említette, de sok kérlelhetetlen trumpista kommentelő, sőt, még politikus is komolynak vette. Amire egy ismert krimiíró azzal ironizált, a republikánusoknak 120 évbe telne, hogy rájöjjenek: viccet hallottak. Holott Biden már tavaly ősszel hasonlóan tréfálkozott a folyvást életkorát feszegető ellenfeleinek, sőt még rá is tett: a polgármesterek konferenciáján akként élcelődött, hogy már 180 éve van a politikában. Persze, Amerikában még sokan emlékeznek rá, hogy hajdan Reagan elnök is ily módon viccelődött előrehaladott korával: „ahogyan Lincoln mondta, és ezt tőle a saját fülemmel hallottam…” Ám e honi papjancsi showban ez is a demencia újabb bizonyítéka lett. 

Hogyne, tudom, hogy nálunk a világon páratlan a sajtószabadság, valamint és ugyancsak a gyalázkodási szabadság. S ugye az iróniát sem muszáj felismerni, főként annak, akinek házi feladata van: felkészíteni a tábort a Biden-kormányzattól várható demokrácia-számonkérésre. De talán nem ártana arra is, hogy az Amerikának küldött hadüzeneteinknek nem szokott vicces vége lenni.