Elfogadták az MSZP új stratégiáját, Tóth és Kunhalmi társelnökök

HírKlikk 2020. szeptember 19. 16:46 2020. szept. 19. 16:46

Elfogadta a párt új stratégiáját a Magyar Szocialista Párt kongresszusa, Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest társelnökökké választották szombaton – ismertette Mészáros Tamás, a szavazatszámláló bizottság elnöke.

A két társelnök azt mondta, az MSZP célja világos: kormány- és korszakváltást akar. Olyan, esélyteremtő államot akar építeni, amely mindenki számára biztosítja a felemelkedés lehetőségét, egyenlő esélyt ad az oktatásban és az egészségügyben, európai szintű béreket és a megélhetést biztosító nyugdíjakat céloz meg, és megszünteti a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását.

A kongresszus egyértelmű döntéseket hozott – mondták el. A párt elfogadott új stratégiája meghatározza azokat a baloldali értékeket, amelyeket az MSZP erőteljesen képviselni fog a kormányváltás érdekében folytatott ellenzéki egyeztető tárgyalásokon, és megkönnyíti a párton belüli kommunikációt a gyorsabb döntéshozatal és reakcióképesség érdekében.

Tóth Bertalan a megválasztását követő beszédében három fő pontot emelt ki a párt stratégiai teendői közül: felszámolni a félelmet, az igazságtalanságok megszüntetésével esélyt teremteni mindenki számára, valamint rombolás helyett építeni.

„A tíz éve tartó gyűlöletpolitika rengeteg kárt okozott a lelkekben, de a magyar emberekben még mindig ott él a szolidaritás, a szabadság, az igazságosság és az egyenlőség iránti vágy. Nekünk erre a társadalmi igényre kell építenünk a politikánkat, mert ezek baloldali értékek. Ezeket az értékeket mi képviseljük!” – mondta.

„Milyen világ az, ahol az emberek lassan már egymás között sem mernek őszintén beszélni és a rendőrség hajnalban bárkit elvihet egy Facebook-bejegyzés miatt? Nekünk ezt a félelmet kell felszámolni” – hangsúlyozta, hozzátéve: harcolnak a bíróságok függetlenségéért, a sajtó, a művészetek és az oktatás szabadságáért, a demokrácia és a szabadságjogok, a jogbiztonság és a jogállam helyreállításáért, és azt akarják, hogy a kormányváltók szövetsége közös programjának első pillére is ez legyen.

Az igazságtalanságok megszüntetéséről azt mondta: nem járja, hogy egy gyerek sorsa már azzal eldől, hogy milyen családba születik, a jómódúak jobb oktatást kapnak és felnőve kastélyokat vesznek, míg a fiatalok többségének a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás csak álom. Nem járja, hogy több mint egymillió nyugdíjas naponta kényszerül dönteni: gyógyszert vagy élelmet vegyen, több százezer ember nem jut hozzá az egészségügyi ellátáshoz, s hogy a dolgozókat maga az állam szolgáltatja ki a tőkéseknek.

„Nekünk ezeket az igazságtalanságokat kell megszüntetnünk. Esélyteremtő államot akarunk építeni, amely mindenki számára egyenlő esélyt biztosít, és elősegíti a felemelkedést minden társadalmi réteg számára. Egyenlő esélyt biztosít az oktatásban, az egészségügyben. Európai szintű béreket, megélhetést biztosító nyugdíjakat akarunk, meg kell szüntetnünk a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását” – mondta.

A környezetrombolás: Paks 2 megépítése, a Balaton és a természetvédelmi területek kisajátítása ellenében, az MSZP-nek építenie kell. „Meg kell védenünk közös kincseinket, környezetünket”.

„Olyan világot akarunk építeni, ahol szabadság van, jogbiztonság van. Ahonnan nem akarnak elmenni gyermekeink, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre. (…)  Ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus. Ahol az emberek odafigyelnek egymásra és van szolidaritás. Békés, nyugodt és biztonságos országban szeretnénk élni” – mondta.

Kunhalmi kiemelte: a párt elsődleges célja egy demokratikus és szociális fordulat elérése szociáldemokrata programmal, hogy az 1918-as, 1946-os és 1989-es köztársaság után létrejöjjön egy új, 4. Magyar Köztársaság, amelynek „nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie”.

Elmondta: büszke arra, hogy pártja indította el Magyarország európai uniós csatlakozását, s hogy az MSZP volt az első párt az EU-ban, amely javaslatot tett európai minimálbérre és minimálnyugdíjra, most pedig az európai egészségügyi minimumra.

Azt mondta: 2011-ben Magyarország a 28 tagállamból 23. volt az egy főre jutó GDP terén, azóta egyet előre lépett, de csak mert Nagy-Britannia kilépett a szervezetből.

Úgy folytatta: az Európai Unió „nem fog minket megmenteni, nekünk kell a sarkunkra állni” a NER-rel szemben, „de mi, magyarok, megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól 2022-ben”.

Kijelentette: az EU átalakulóban van, nem válságban. Szembe kell néznie az új egészségügyi és környezeti kihívásokkal, szociálissá és zölddé kell válnia közös erővel, de nem az Amerikai Egyesült Államok, hanem „sokkal inkább a német föderális szövetségi köztársaság mintájára”.

A két társelnök és csapatuk 225 szavazatot kapott 36 ellenében a kongresszus 261 küldöttétől, így a szavazati arány 86 százalék.

A párt elnökhelyettese szintén 225 szavazattal Komjáthi Imre, alelnökei Gurmai Zita és Hegyi Gyula lettek. Az elnökség tagjai: Bárány Balázs, Bihal Dávid, Eszik Bence, Halmi József, Horváth András, Király József, Pollreisz Balázs, Tóth Csaba, Tüttő Kata és dr. Varga László.

A választmány elnöke 243 vokssal, 93 százalékkal Hiller István lett, az országos etikai és egyeztető bizottság elnöke 235 szavazattal, 90 százalékkal Harangozó Tamás.

Az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke és tagjai 251 szavazatot kaptak. Az elnök dr. Legény Zsolt, a tanács tagjai: dr. Dobos Adrienn, Hajmási Judit, dr. Lóránd Gergely és dr. Papp Ildikó. 

A felügyelőbizottság öt tagja 253 szavazattal Andó Sándor, Herczog Edit, dr. Józsa István, Szabados József és Zágonyi Imre lettek, a póttagok dr. Sztáray Zoltán és Balogh Sándor. 

Tóth megköszönte a kongresszusi küldötteknek a rendkívüli felhatalmazást a párt céljai eléréséhez, és a párt történetének első online kongresszusának lebonyolítását. 

Kunhalmi rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy az MSZP első társelnöknője lehet. Azt mondta: a szavazati arányok meggyőző fölénye bizonyítja, hogy a párt stabil, és egysége megkérdőjelezhetetlen, valamint hogy az MSZP-nek megkérdőjelezhetetlen szerepe van a kormányváltó együttműködésben.