Milliomosok az emberiségért

HírKlikk 2020. július 13. 20:56 2020. júl. 13. 20:56

Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál is, annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket.

„Miközben világszerte pusztít a Covid-19, az olyan milliomosoknak, mint mi, kulcsfontosságú a szerepünk a világ gyógyulásában" – írta a CNBC amerikai televízió által hétfőn ismertetett nyílt levelében a 83 milliomos.

Az aláírók, akik Milliomosok az emberiségért néven hívják magukat, a gazdagokra kivetett adók állandósított emelését javasolták. A csoport tagjai között van például Abigail Disney, a Disney-birodalom örököse, Jerry Greenfield, a jégkrémeket, szorbetteket, fagylaltokat árusító Ben & Jerry vállalatbirodalom társalapítója, de csatlakozott hozzájuk – mások mellett – Richard Curtis brit forgatókönyvíró-filmrendező és Sir Stephen Tindall, Új-Zéland egyik leggazdagabb embere is.

Levelükben leszögezték: a koronavírus-járvány olyan nagy károkat okozott, hogy ezeket már nem lehet egyszerű adakozással orvosolni. „Nem számít, mi milyen nagylelkűek vagyunk" – fogalmaztak, s kiemelték, hogy a világban mindenütt kormányzati felelősségvállalásra van szükség. Hangsúlyozták, hogy az egészségügyi vagy az oktatási rendszerek megfelelő finanszírozása csakis a gazdagok állandó adóemelésével biztosítható.

„A világ tízmillióival ellentétben, nekünk nem kell aggódnunk munkánk és lakásunk elvesztése vagy amiatt, hogy nem tudjuk többé eltartani a családunkat" – írták az aggódó milliomosok. Majd hangsúlyozták, hogy szükség van a világ egyensúlyának újrateremtésére, „még mielőtt túl késő lenne".

A nyílt levéllel kapcsolatban elemzők megjegyzik: nem ez az első alkalom, hogy ez a csoport magasabb adókat javasolt kivetni a gazdagokra. Az idén januárban a világgazdasági fórumon már megjelentettek egy hasonló értelmű nyílt levelet.

Forrás: MTI/Hírklikk