Óránként 144 ezer dollárba kerül majd, hogy a magyar űrhajós az űrben kutasson

HírKlikk 2023. november 7. 05:45 2023. nov. 7. 05:45

A magyar űrhajósjelöltek kiképzéséről, és az űrkutatás jelenlegi állásáról is beszélt az InfoRádiónak Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

144 ezer dollár egy űrhajósóra, vagyis az az idő, amit munkával tölt az űrhajós az űrben, vagyis ennyi lesz a magyar űrhajós rezsióradíja – derül ki abból az interjúból, amit még a múlt héten adott Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorának.

A beszélgetést szemléző hvg.hu szerint a biztos azt mondta, hogy az űrállomás tulajdonképpen egy kutatólaboratórium, ahova bejutni, kísérletet végrehajtani, laboridővel rendelkezni forintosítható értéket jelent, és őket is nagyon sokan keresik, „ha esetleg van egy kis idő még, ami kiadó, akkor ők szeretnék, ha a magyar űrhajós az ő kísérletükbe is beledolgozna. Ez egy érdekes, kicsit piaci világ is.”

A miniszteri biztos emellett egyéb részletet is elárult a magyar űrhajósok felkészítéséről. A négy magyar jelöltnek már javában zajlik a kiképzése: együtt, csapatként gyakorolnak, és hamarosan zéró G repülést hajtanak végre az USA-ban. Az év végén fog kiderülni, hogy ki lesz az a két jelölt, akik Houstonban folytathatják az amerikai programot. Közülük kerül majd ki az, aki feljut az űrbe, de arról, hogy pontosan melyikük lesz, a NASA fog dönteni.

Arra igyekeznek felkészíteni minden jelöltet, hogy esetleg nem ő fog repülni. Az egyes jelöltek alkalmasságvizsgálatánál eleve fontos volt, hogy félre tudja-e tenni az egóját, és képes legyen lemondani arról, hogy ő a legjobb.

A hvg.hu összefoglalója szerint az interjúból sok más mellett kiderül még,

  • tesztelik, hogyan bírják majd a jelöltek a súlytalanságot;
  • izomra is dolgoznak, mivel az űrben elkerülhetetlen az izomvesztés;
  • 30 napos lesz az űrprogram, 28 munkanappal;
  • ezalatt 70-75 decibel folyamatos zajterhelésben lesznek;
  • biopsziát is végeznek rajtuk, hogy nyomon kövessék a szervezetükben végbemenő változásokat;
  • akik nem repülnek végül, földi szerepkört kapnak, később pedig népszerűsítik az űrkutatást, ismereteket terjesztenek, oktatnak.


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom