Závecz: több százezren fordultak el a Fidesztől

HírKlikk 2022. szeptember 26. 19:45 2022. szept. 26. 19:45

Május óta sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék áll mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent – derül ki a Závecz Research szeptember közepén végzett kutatásából.

A Fidesz az idei választások után egy hónappal a szavazásra jogosult népesség 46 százalékára, 3,7 millió választópolgárra számíthatott. Május óta viszont sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent – derül ki a Závecz Research szeptember közepén a Népszavának végzett kutatásából.

Kiderült, hogy a kormánypártok visszaeséséből az ellenzék lényegesen nem tudott profitálni, a párt nélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillióval bővült a politikától távolságot tartók csoportja. Az ellenzék legerősebb pártja volt s maradt a Demokratikus Koalíció, májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben. Továbbra is erős a Mi Hazánk, tavasszal 5 százalékos volt, ezúttal 6 százalékon áll. A Momentum május óta tartja az 5, az MSZP a 4 százalékot. A Jobbik tábora egy hajszállal csökkent, 5-ről 4 százalékra. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyaránt 2-2 százalék.