1 milliós bírság is járhat, ha valakin nincs maszk

HírKlikk 2020. szeptember 21. 05:30 2020. szept. 21. 05:30

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arról beszélt a Blikknek, hogy szerinte milyen változásokat hoznak az új szigorítások a boltokban.

Vámos György szerint az elszabaduló vírusfertőzés még felelősebb állampolgári magatartást kíván. A rendelet mindenütt előírja a maszkviselést, és szankciókat is rendel hozzá. A legfontosabb változás, hogy a boltokban, vendéglátóhelyeken kötelező az arcot eltakarni, és ha ez nem történik meg, mind a vásárló, mind a kereskedő megbüntethető. A rendelet szigorú kereteket szab, de ezt a keserű pirulát az életek védelme miatt mindenkinek le kell nyelnie - hangsúlyozta a Blikknek az OKSZ főtitkára. 

A kereskedők 15 napot kapnak, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyék - tette hozzá Vámos. Le kell cserélni a figyelemfelhívó táblákat, át kell szervezni a feladatokat, hiszen mindez többletmunkával jár. A büntetési tétel sem kicsi,

a helyi jegyző 1 millió forint bírságot is a nyakába akaszthat annak,

aki figyelmezteti szóban és írásban is a vásárlókat, hogy hordják a maszkot, majd ennek hiányában mégis kiszolgálja a kuncsaftokat.

Vámos György szerint a többség büntetés nélkül eddig is betartotta, ezért bízik abban, hogy értelmesek a keretek. A rendelet jól szolgálhatja a közösség érdekeit, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

Forrás: Blikk