100 évvel Hitler olimpiája után Berlin ismét megrendezné a játékokat

HírKlikk 2023. december 25. 12:45 2023. dec. 25. 12:45

Óriási vitát váltott ki Németországban, amikor Berlin bejelentette, hogy 2036-ban ismét olimpiát rendezne. A német fővárosban 1936-ban tartották meg a játékokat, amit a hitleri vezetés szégyenteljes propagandaeseményként használt fel.

Berlin vezetése támogatásáról biztosította a Német Olimpiai Szövetséget, de egyelőre állami támogatást a pénzügyi megszorítások miatt nem sikerült elnyerniük. A párbeszéd és a játékok népszerűsítése közben elkezdődött, aminek hatására a nyilvános viták is megszaporodtak. A lakosság és a politikai szereplők is eltérően vélekednek a kérdésről.

A többség aggódik a kiadások miatt, hiszen az utóbbi évek olimpiáin a gigantikus beruházások rengeteg pénzt vittek el, viszont a játékok után ezeket nehezen, vagy egyáltalán nem tudták hasznosítani. A fenntartható olimpia egyelőre szóba sem kerül, viszont a NOB még csak nemrég lépett a kisebb rendezvények felé. Azt még nem tudhatjuk, hogyan fog beválni például a brisbane-i rendezés, miközben Berlinnek jövő év májusáig döntenie kéne – írja hosszú elemzésében az Eurosport.

A gazdasági kérdések mellett egy másik igen fontos téma is felmerült. Vajon mennyire lenne ízléses pont 100 évvel Hitler olimpiája után újra Berlinben rendezni a játékokat?

A második világháború végén porig rombolt német fővárosban szinte teljesen épen megmaradt az Olimpiai Stadion. Az újraegyesítés után hosszas huzavona alakult ki már azzal kapcsoltban is, hogy mi legyen a sorsa, de végül a felújítás mellett döntöttek, azóta pedig a Hertha BSC itt játssza hazai Bundesliga-meccseit.

Nehéz elképzelni, hogy 100 évvel a nácik propagandaolimpiája után a világ sportolói újra ebben a stadionban vonuljanak fel, hogy a legnagyobb sporteseményt ünnepeljék.

Az Izraeli Olimpiai Bizottság korábban már üdvözölte az ötletet: „Ha 100 évvel Hitler olimpiája után újra Berlin rendezhetné a játékokat, az komoly emlékeztető lenne a sötét időszakra és erős üzenet arról, hogy mik azok az értékek, amiket szem előtt kell tartanunk.”

Németország utoljára 51 éve rendezhetett olimpiát, akkor München volt a házigazda. Az országban továbbra is nagy a vágy, hogy ismét rendezőkké válhassanak, de szeretnék, ha az ország lakosságát is bevonva, demokratikus úton döntenének arról, hogy egyáltalán beadják-e a pályázatot.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom