106 jelölt, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt kell 2022-re!

HírKlikk 2020. október 17. 09:23 2020. okt. 17. 09:23

Ha az ellenzék pártjai elfogadják, hogy mind a 106 körzetben konszenzusos jelölttel indulnak, csak a közös lista működik, amelynek élén a potenciális miniszterelnök-jelölt áll. Ha ez nem így lenne, bukik a teljes ellenzéki együttműködés, és még sokáig maradhat a NER kétharmada – figyelmeztet Magyar György. Legfrissebb blogbejegyzésében feleleveníti azokat a közvéleménykutatási  eredményeket, amelyek tanúsítják, hogy az ellenzék szavazói a legszorosabb együttműködést várják el a pártoktól. 

Magyar György blogbejegyzésében a múlt vasárnapi borsodi időközi választásból, az azt követő kormányzati és ellenzéki adok-kapok-ból kiindulva jutott el a 2022-es országgyűlési választásig, s vázolja fel a szerinte célravezető és szükséges ellenzéki magatartást.

Mint írja, az IDEA Intézet szeptember végi, október elejei adatfelvétele alapján készített közvélemény-kutatásában a többi között arra mutat rá, hogy a releváns ellenzéki pártok szavazóinak túlnyomó többsége támogatja, hogy az ellenzék közös listán és közös jelöltekkel induljon 2022-ben. A Momentum szavazóinak 71, a jobbikosok 60 százaléka osztja a lehető legszorosabb együttműködési formát, ami a 2022-es ellenzéki indulást illeti.

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus végi országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az emberek véleményét arról, hogyan vágjanak neki az ellenzéki pártok a 2022-es választásnak. Minden második megkérdezett hallott arról, hogy a hat legnagyobb ellenzéki párt vezetője megegyezett abban, hogy a 106 egyéni körzetben közös jelöltet indítanak a Fidesz jelöltje ellen. Minden második válaszadó szerint, összességében inkább növeli ez a megállapodás az ellenzék győzelmi esélyeit. Az ellenzéki szavazók háromnegyede ebben látja a győzelem kulcsát. Tízből négy megkérdezett szerint, az ellenzéknek akkor van nagyobb esélye a győzelemre, ha egy listán indulnak. Az ellenzéki szavazóknak közel a kétharmada látja így.

Menet közben megkezdődtek a pártközi, össz-ellenzéki egyeztetések a 2022-es országgyűlési választást illetően – ahogy azt a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös sajtóközleménye tudatja. Az ellenzéki pártok szándékuk szerint, mind a 106 egyéni választókerületben közösen indulnak, és egy jelöltet állítanak a kormánypárti indulóval szemben. Az ellenzéki indulók személyéről tárgyalások és előválasztások útján fognak dönteni, valamint a jelölteken túl, közös lesz pártjaik programja is.

„Ez így jól hangzik, de ennél tovább kell lépni” – szögezte le Magyar György. Mint hozzátette: ha ugyanis tényleg mindenütt közös jelölteket indítanak, akkor egyetlen országos listát kell állítani, különben nem működik a rendszer. Aki ugyanis részt vesz az együttműködésben, annak nem lehet saját külön országos listája, mert ahhoz kilenc megye 27 választókerületben saját jelölttel kellene rendelkeznie.

„Ezt el kell felejteni” – figyelmeztetett. Ha elfogadják, hogy mind a 106 körzetben konszenzusos jelölttel indulnak, csak a közös lista működik, amelynek élén a potenciális miniszterelnök-jelölt áll. Ha ez nem így lenne, bukik a teljes ellenzéki együttműködés, és még sokáig maradhat a NER kétharmada – fejtette ki a legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György.