Medgyessy Péter: egy autokráciára hajlamos ország vezetése nem mindig szereti a kontrollt

HírKlikk 2024. április 25. 09:40 2024. ápr. 25. 09:40

Szerdán az Európai Unió legnagyobb bővítésének (big bang) évfordulójára emlékeztek az Európai Parlamentben.

A strasbourgi ünnepségen az uniós intézmények jelenlegi és volt vezetői mellett ott volt a csatlakozási egyezményt aláíró tíz tagállam egykori vezetője, illetve tíz, 2004. május 1-jén született fiatal. Ők egy-egy kérdést tehettek fel a vendégeknek. Medgyessy Pétert a csatlakozás okáról kérdezték. Azt felelte, az egyértelmű népakarat mellett éppen az ország szuverenitásának erősítése volt a cél.

„Nem tettünk mást mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint hogy teljesítettük a nép akaratát. Ennyi."

Noha Orbán Viktor a szuverenitást ma már Brüsszel elfoglalásával tartja biztosíthatónak, a volt miniszterelnök a Népszavának azt mondta, az erősebb, gazdagabb országok tudják jobban védeni szuverenitásukat, az pedig nem nagyon vitatható, hogy uniós tagként gazdagodtunk, erősödtünk – írja a 24.hu.

Medgyessy Péter emlékeztetett rá: lehet tanulni, dolgozni külföldön, a belső határok megnyitása segíti a technológiák, termékek szabad áramlását, ráadásul a tagság rengeteg pénzt hozott. Hozzávetőleges számításai szerint húsz év alatt Magyarország az egyéves GDP-jének megfelelő EU-s forrást kapott.

A volt pénzügyminiszter úgy vélte: a külföldi befektetőket az EU-tag Magyarország vonzza, az euró bevezetése pedig  fegyelmezné a gazdaságpolitikát, mert kontrollt jelentene. „Egy autokráciára hajlamos országban a vezetés nem mindig szereti, ha kontrollálják a tevékenységét."

Nagy hibának nevezte, hogy nem jutunk hozzá az EU-támogatások jelentős részéhez, de úgy vélte, a magyar gazdaság „gyengeségeit strukturális problémák, gazdaságpolitikai és nemzeti banki hibák, versenyképességi hiányosságok okozzák, amelyeket csak enyhíteni tudnának az uniós pénzügyi források."

Húsz éve a hivatalos ünnepségen Medgyessy Péter bizakodó volt. Arról beszélt, hogy Magyarország jól fog élni az esélyekkel, amelyeket a csatlakozással kapott. Akkor úgy vélte, a legnehezebb rész az lesz, hogy meg kell szokni, miként lehet dolgozni, teljesíteni az új környezetben.