110 millióért Székesfehérváré lett a Hetedhét Játékmúzeum nemzetközileg is elismert játékgyűjteménye

HírKlikk 2024. október 15. 19:45 2024. okt. 15. 19:45

Székesfehérvár tulajdonába került a Hetedhét Játékmúzeum csaknem ötezer darabból álló játékgyűjteménye: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári gyűjteményét 110 millió forintért vásárolta meg a város Moskovszky Éva három unokájától.

Az önkormányzat közleménye felidézte, hogy a Moskovszky-gyűjtemény 26 éve került Székesfehérvárra, és 2011-ig Fehérvári Babaház néven működött a Szent István Király Múzeum részeként. A csaknem ötezer darabból álló kollekció a Hiemer-házban 2012-ben megnyílt Hetedhét Játékmúzeumban kapott méltó helyet.

Moskovszky Éva 1998-ban kötött 25 évre szóló letéti szerződést a várossal, hogy a múzeum kiállítótereiben láthatóak legyenek az 1800-1900-as évek polgári világát idéző enteriőrök. Tíz évvel később az unokák tulajdonába került a gyűjtemény, amelyet 2010-ben védetté nyilvánítottak.

A város jó gazdának bizonyult, hiszen nemcsak a tárgyak gondozását vállalta, hanem az ehhez kapcsolódó tudományos és kulturális események szervezését is. A játéktörténeti konferencia, a Hetedhét Játékfesztivál, a múzeumpedagógiai foglakozások mellett koncertek, irodalmi estek színhelyévé is vált a múzeum - hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve, hogy Moskovszky Éva születésének 100. évfordulójára játékkonferenciával, tudományos ülésekkel, kiemelt programokkal készül 2025-ben a Hetedhét Játékmúzeum.

 

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom