2,2 milliárd eurót költ a kínai egyetemre az Orbán-kormány

HírKlikk 2021. január 21. 20:25 2021. jan. 21. 20:25

Az egyre bővülő magyar-kínai kapcsolatok újabb jeleként hamarosan megkezdi működését Budapesten a sanghaji Fudan Egyetem első lerakata az unión belül, és a fejlemény újabb aggodalmakat vált ki a magyar oktatás szabadságának jövője miatt – írta a Financial Times. Az Orbán-kormány 2,2 milliárd eurót szán a kiszemelt terület megvásárlására és átépítésére, hogy legyen megfelelő helye az intézménynek.

A cikk emlékeztetett rá, hogy a CEU-t mindössze másfél éve űzték el az országból, igaz, az Európai Bíróság elmarasztalta érte a magyar vezetést. Szunomár Ágnes, az MTA kutatója elmondta: a Fudan ügyében született megállapodás Budapest és Peking fenntartás nélküli szerelméről tanúskodik. Azt támasztja alá, hogy a magyar fél kész alávágni a saját oktatási rendszerének, hiszen olyan vetélytársat hoz az országba, amely nagy nemzetközi tekintélynek örvend, és jobb anyagi helyzetben van, mint a hazai társintézmények. Ily módon azonban egyfajta belső agyelszívás lehet a következmény. 

Ezt Matura Tamás a Corvinusról azzal egészítette ki, hogy ő inkább arra számított: a Fudan Londonba, Berlinbe vagy Párizsba telepíti európai részlegét, de Magyarország biztos politikai környezetet jelent, hiszen itt Orbán szövetségesei ellenőrzik a közintézmények jelentős részét. Így itt a kínaiaknak nem kell semmitől tartaniuk, szemben a Nyugattal, ahol a körmükre nézhetnek. Magyar földön egyébként már működik öt Confucius-tanszék, amelyről európai és amerikai bírálók azt tartják, hogy a hivatalos propaganda terjesztésére szolgál, illetve segít kikémlelni a diákokat, valamint az adott tanintézményt.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.) 

 
Forrás: Hírklikk