2006. szeptember 18: esti srácok a Magyar Televízió székháza előtt

Föld S. Péter 2020. szeptember 18. 07:11 2020. szept. 18. 07:11

14 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Őszödön elmondott beszéde. Másnap, szeptember 18-án, a Magyar Televízió Szabadság téren lévő székháza előtt elszabadult a pokol. A hatalom mai birtokosai ugyan igyekeznek megmásítani a múltat, ám még sokan emlékeznek az akkor történtekre, ezért a teljes agymosásra még várni kell.

Az esti srácok nagyobb tömegekben alkonyat táján kezdtek gyülekezni a Magyar Televízió székháza előtt, és többen közülük nem csupán hazafiasan, de egyúttal igen demokratikusan viselkedtek. Volt olyan esti srác, aki társaival együtt behatolt a televízió büféjébe, ahol törtek és zúztak, majd, kizárólag ideológiai alapon, nemzeti és hazafias indíttatásból, egy-egy karton cigarettával, üdítőkkel, és csokoládéval távoztak. Békeidőkben az ilyet betörésnek, rablásnak, és garázdaságnak nevezik, ám amikor a haza a sorsa a tét, akkor a tényállás más megítélés alá esik.

Voltak olyan esti srácok, akik nem elégedtek meg azzal, hogy kreativitásukat a büfé kifosztásában éljék meg. Ők betörték az épület ablakait, a találékonyabbak pedig gépkocsikat gyújtottak fel. Sok autót gyújtottak fel, de nem eleget. A legtöbb ember ugyanis – ellentétben az esti srácokkal – ha tüntetni megy, rendszerint elfelejt benzines palackot magával vinni. Vagy ha van nála, akkor esetleg a gyufát, az öngyújtót hagyja otthon.

Az a televízió képernyőjén szabad szemmel is jól kivehető volt, amint az esti srácok egy csoportja hősies csata után, elfoglalt és felgyújtott egy, a téren lévő rendőrautót. Hogy ez mennyire bátor tett volt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az autóban egy rendőr is bennrekedt. Amikor a jármű már nagyon égett, az esti srácok egy csoportja megpróbálta eloltani, ám más esti srácok – ezzel párhuzamosan – újabb égő rongyokkal és más rekvizitekkel tartották életben a tüzet. Idővel már nagyon úgy nézett ki, hogy a kocsiban ülő közeg elevenen bennég, ám ekkor az esti srácok megmutatták, hogy minden látszat ellenére, nem közönséges garázdák ők. Ellenkezőleg: nemcsak karjuk van, amivel dobálni és gyújtogatni tudnak, de a szívük sincs kockakőből. Ezt onnan lehetett tudni, hogy végül kiengedték a szerencsétlen bennrekedt rendőrt, és amikor kijött, még csak agyon sem verték!

Néhány esti srác kezében házilag barkácsolt, kis- és közepes méretű akasztófákat lehetett látni, ami azt bizonyítja, hogy jó kézügyességgel rendelkeztek. Az esti srácok ruházatát tekintve, főként a fekete bőrszerkók jöttek számításba, és a legtöbben közülük tar fejjel mutatkoztak, mert ez, amellett, hogy félelmet keltett a gyanútlan szemlélőben, minden másnál jobban kifejezte a magyarság sorsa és a nemzet függetlensége iránti elkötelezettségüket.

Az esti srácok hajnaltájt, mintegy záróakkordként, felgyújtották a Magyar Televízió székházát. Ugyancsak megrongálták a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet, ami szintén derekas tettnek számított, különös tekintettel arra, hogy alatta katonának kinevezett fiatal fiúk holtteste feküdt.

Az esti srácok nagyvonalúságát bizonyítja, hogy amikor az épület már javában égett, csak kezdetben akadályozták az oltásra kivezényelt tűzoltók munkáját, és később is csak elvétve dobálták őket kővel és üvegekkel.