„Orbán már nem tud választást nyerni"

HírKlikk 2020. április 25. 19:19 2020. ápr. 25. 19:19

Az egyik legismertebb magyarországi kampányguru, Bruck Gábor, a Népszavában megjelent elemzésében azt írja, hogy szerinte Orbán már nem tud választást nyerni. Egy közepesen felkészült és jól szervezett ellenzékkel szemben nincs esélye. Azért, mert az életünknek nincs egyetlen olyan szegmense, ahol Orbán és az ország jól teljesítene.

Az elemzésben Bruck Gábor arról is ír, hogy Orbán Viktor tíz éves kormányzása teljes kudarc, tíz magyarból hét érzi úgy, hogy gyenge és kiszolgáltatott. Viszont ennek ellenére, az ellenzék elvesztheti a választást.

A 2022-es választáson 5-5,5 millióan fogunk szavazni. Jelenleg 2,3-2,7 millió ember támogatja Orbánt. Az ellenzék feladata világos: 200 ezer szavazót kell leszakítania a Fideszről, és egy részüket az ellenzéki oldalra csábítani. A szavazók átcsábítása rendkívül nehéz és lassú folyamat. Másfél, de inkább két év kitartó és konzisztens kampányt követel.

Az írás továbbiakban azt elemzi, hogy mitől lehet jó az ellenzék kampánya és hogyan érdemes erről gondolkodni. A következő választás közelebb van, mint gondolnánk. A Fidesz újraválasztási kampánya már idén dübörögni fog, különösen, ha továbbra is amerikai tanácsadókkal dolgozik. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor Orbán már idén ősszel óriás dózisú reklámkampánnyal kezd. Ez úgy működik, mint a megelőző csapás. A háború kezdete előtt akar csatát nyerni.

Az elemzésben szó esik arról is, hogy mit tehet az ellenzék, tehát a DK, a Momentum, az MSZP és a Jobbik. A legjobb lenne, ha már ma elkezdenék kampány előkészítését. Ha ősszel csak a Fidesz kampánya látható, akkor az ellenzék esélye a minimumra csökken. Részben azért késlekednek, mert úgy hiszik, hogy Orbán az esélyes. És persze mindaddig az is marad, amíg az ellenzék nem hiszi el, hogy nyerhet – írja Bruck Gábor a Népszavában.