Újabb 21 fő fertőzött, hatan lélegeztetőgépen és egy elhunyt beteg

HírKlikk 2020. augusztus 1. 08:55 2020. aug. 1. 08:55

21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4526-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, így az elhunytak száma 597-re emelkedett, 3364-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 565. Az aktív fertőzöttek 35, az elhunytak 60, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. 

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontakt-kutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta, a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7782 embernél van érvényben. 

Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve, mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a mai naptól a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatónkat itt olvashatja.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és nem tartható 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvény.

Forrás: MTI/Hírklikk