24.hu: parlamenti segítséggel százmilliók visszafizetését próbálta megúszni Simonka egykori cége

HírKlikk 2021. december 2. 10:16 2021. dec. 2. 10:16

Több mint 410 millió forint állami támogatás visszafizetését próbálta elkerülni az egykor Simonka György fideszes képviselő érdekeltségébe tartozó Paprikakert TÉSZ Kft. A társaság olyan jogszabály-módosítások alapján próbálta megúszni a szabálytalanul felhasznált pénzek visszafizetését, amiket Simonka ért el a parlamentben – értesült a 24.hu.

A portál a Transparency International által kiperelt dokumentumokra hivatkozva azt írja, a korábban a kormánypárti politikus résztulajdonában álló cég összesen 30 kérelmet nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz. Ezek célja az volt, hogy a mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft. által igénybe vett, és szabálytalanul elköltött összesen 413 977 888 forint támogatást ne kelljen visszafizetni az államnak. 

Ugyanakkor a történtek ellenére, visszafizetésre kötelezték a céget, így az ügyészség szerint nincs ügy, de az nem derül ki, hogy a pénzt valóban visszafizette-e a cég. A vádhatóság ugyanakkor azt is vizsgálta, hogy a jogszabály-módosítás kapcsán felmerült-e a bűncselekmény gyanúja, de – láss csodát – kizárták ennek lehetőségét. „A jogalkotásban résztvevők szerepe semmilyen büntetőjogi felelősséget nem vetett fel” – írták, megerősítve, hogy a jogszabályok módosítása után a Simonka irányítása alatt álló termelői szervezetek kérték a támogatások visszakövetelését előíró határozatok visszavonását, ez azonban nem történt meg. A módosítást többek közt Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter jegyzi. 

A 24.hu-nak a Transparency International Magyarország jogi igazgatója értetlenségét fejezte ki, amiért az ügyészség ilyen engedékeny ebben az ügyben, hiszen ha nem is közvetlenül, de Simonka mégiscsak arra irányuló kísérletet tett, hogy a parlamenti képviselőként kezdeményezett jogszabály-módosítás révén, a hozzá köthető cégek kibújhassanak a szabálytalan pénzfelhasználás miatt elrendelt visszafizetési kötelezettség alól. Ligeti Miklós szerint az államkincstár éberségén múlt, hogy az adófizetőket nem érte kár. Megjegyezte, a fideszes politikusnak önmagában azért is a bíróságon kellene számot adnia, hogy egyáltalán megpróbálkozott ezzel. „Képzeljük el, hogy valaki besurran egy bank trezorjába, de nem sikerül elvinnie az ott őrzött százmilliókat, mert elkapják a biztonságiak. Vajon helyeselhetnénk-e, ha ebben az esetben a hatóságok azt mondanák: végül is nem okozott kárt, tehát nem történt lopás, ezért inkább borítsunk fátylat a történtekre. A helyes válasz nyilván csak nemleges lehet” – vélekedett.

Simonka György és 32 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot, a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft-nél feltárt szabálytalanságok miatt. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Emellett felróják neki, hogy pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, azért, hogy ne tegyen rá terhelő vallomást, valamint megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.